2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Művelődési központot avattak Szentlőrincen

2006. február 23.

(MTI) - A kulturális beruházások nem vesznek el, mert a kultúra révén megszerezhető tudás alapot teremt arra, hogy a település, a régió, a megye, vagy az egész ország versenyképes legyen a kitárulkozó, kinyíló Európában - közölte a miniszter avató beszédében.

Mint mondta: a kultúrának közösségteremtő, közösségfejlesztő, esélyteremtő funkciója is van, és ez különösen azokon a helyeken fontos, ahol az emberek a rendszerváltást követően elszenvedték a gazdasági szerkezetváltás hátrányait.

Kiemelte, hogy igaz ez Szentlőrincre is, ahonnan sokan jártak a Pécs, Komló környéki, ma már bezárt szén- és uránbányába, sokan elvesztették munkahelyeiket, összefogva azonban meg tudtak újulni, mert volt tudásuk és nyitottá váltak új utak keresésére.

Bozóki András szólt arról, hogy a minisztérium a maga erejéből támogatja a kulturális beruházásokra vonatkozó terveket, de fontos, hogy ezeket az elképzeléseket ne felül, hanem alulról szerveződve fogalmazzák meg. Azt ugyanis, hogy mire van szükségük, maguk az érintettek tudják a legjobban - mondta.

Győrvári Márk polgármester arról szólt, hogy a 7.500 lelket számláló kisváros egy százéves, hét éve üresen álló iskolaépületben alakította ki kulturális központját. A 35 millió forintos fejlesztés keretében az ezer négyzetméteres ingatlan teljesen megújult.

Tájékoztatása szerint lecserélték a régi tetőszerkezetet, benne közösségi helyiségeket, színház- és balett-termet alakítottak ki.

A létesítmény legalább tíz helyi művészeti csoportnak és szakkörnek biztosít mindennapos lehetőséget a gyakorlásra, találkozásra. Erre eddig méltatlan körülmények között, a város régi pártházában volt módjuk - fűzte hozzá.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok