2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Művészeti szakszervezetek kongresszusa

2006. november 23.
A művészeti és a színházi törvények megalkotásával kapcsolatos elképzelésekről is beszélt Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége XVII. Kongresszusán csütörtökön Budapesten.
Véleménye szerint mindenképpen meg kell vizsgálni azt, hogy a színházi törvénnyel együtt vagy külön érdemes szabályozni a művészet más területeinek jogállását, az itt dolgozók különleges foglalkoztatási és munkakörülményeit.

Arató Gergely elmondta, hogy a színházi törvénnyel kapcsolatos elképzelés lényege ugyanaz, mint az egyéb művészeti területeken: a nemzeti intézmények köre, a hozzájuk tartozó finanszírozási és egyéb garanciák tisztázása, és azok a speciális, munkaviszonyra, foglalkoztatásra, jogállásra vonatkozó szabályok, amelyek a terület különlegessége miatt szükségesek - fűzte hozzá.

A színházakat érintő jogszabály megszületésére "nem merek konkrét időpontot mondani, akkor fogjuk a törvényt beterjeszteni, ha jó törvényt tudunk csinálni" - mondta az államtitkár.

Az államtitkár a szakmai nyugdíjjal kapcsolatban elmondta: lényegét tekintve a mai formájában szeretnék megőrizni, a nyugdíj melletti munkavállalás megfelelő feltételeinek kialakításával. Beszámolt arról is, hogy a szerzői és szomszédos jogokkal kapcsolatos uniós irányelv már készül. A kormányzati álláspont kialakításában a tárca azt a véleményt képviseli, amelyet a szakszervezet is megfogalmaz: a művészeti tevékenység érdekei nem rendelhetők az üzleti szféra érdekei alá.

Arató Gergely a kongresszuson említést tett arról is, hogy a kulturális sokszínűségről szóló UNESCO-egyezmény még ebben az évben az Országgyűlés elé kerülhet, és érvényes egyezménnyé válhat Magyarországon is.

Az államtitkár beszédében hangsúlyozta azt is: fontos, hogy a helyi szinten való érdekérvényesítés eszközei javuljanak. Ebben a feladatban a minisztérium a művészek, a szakszervezet oldalán áll.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok