2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nagy érdeklődés övezi a Magyar Pontot Hanti-Manszijszkban

2006. március 30.

Vass Lajos politikai államtitkár március közepén járt az Ural túloldalán Hanti-Manszijszk Autonóm Körzetben, hogy Szentpétervár után a Jurga Állami Egyetemen is megnyissa a Magyar Pontot. Az egyetemen két éve folyik magyar nyelvoktatás s ez idáig több mint 130-an vették fel ezt a szakot.

Vass Lajos politikai államtitkárt Alekszandr Filipenko kormányzó fogadta.

Alekszandr Filipenko, a körzet kormányzója a találkozó után úgy fogalmazott

" Sokat tanultunk a magyaroktól." A kormányzó a munkabeszélgetésen támogatta azt az ötletet, hogy már idén nyáron jöjjön létre az oroszul tanuló magyar diákok és hanti-mansi iskolások kísérleti tábora a moszkvai Magyar Kulturális Központban.

Nagy megbecsülésnek örvendenek Hantiföldön a magyar finnugrisztika képviselői: Domokos Péter professzor 3000 kötetes, unikális finnugrisztikai szakkönyvtárának megvásárlását épp most, a frissen megnyitott Magyar Pont megnyitása alkalmából jelentette be Jurij Reutov, a Jugra Állami Egyetem rektora.

Vass Lajos politikai államtitkár hivatalos tárgyalási programjának másik kiemelkedő momentuma a hanti-manszijszki kulturális vezetőkkel, művészekkel és alkotókkal lezajlott találkozó volt.

Jeremej Ajpin író, Jurij Vella költő többnyelvű kiadási programokat szorgalmazott; Oleg Urusev, a Jugra TV-társaság vezérigazgatója filmes koprodukciókat, tévés csereprogramokat.

Vitalij Konyev, a kormány kulturális főosztályának vezetője a régészet terén bővítené az együttműködést, konkrét közös nagy vándorkiállítási projekt tervét szorgalmazva. Dmitrij Babics, a körzet új informatikai fejlesztő- és kutatóintezétenek igazgatója a legújabb technológiák szerinti közös információs bázis létrehozásban látja a jövő útját. Tatjana Galat, a művészeti tehetséggondozó központ vezetője mesterkurzusok rendezését, magyar művészpedagógusok meghívását tartotta fontosnak, Szvetlana Volzsenyina, a körzet főkönyvtárának igazgatója a könyvcserét sürgette; Alekszandr Navjuhov, a Jugra Megmentése civil szervezet elnöke pedig népi kultúra oktatásának közös formáit javasolta kidolgozni.

A nap végén Irina Tkacsenko, a Jugra-Klasszik Művészeti Palota vezérigazgatója a hatalmas koncert és színházi központ hipermodern termein vezette végig a delegációt, s ezerfős nagytermében egy augusztusi fellépésre máris meghívót nyújtott át egy magyar kamarazenekarnak.

Natalja Zapadnova kormányzóhelyettes pedig a júniusi Népi Mesterségek Fesztiváljára invitált magyar népi iparművészeket.

Vass Lajos az utóbbi közel másfél évtizedben az első magyar magas szintű állami vezető, aki Hanti-Mansziszjkban, legközelebbi nyelvrokonaink földjén járt. Legutoljára 1993-ban, Göncz Árpád köztársasági elnök járt itt, s alapozta meg azokat a kiváló kapcsolatokat, amelyek ma is működnek a finnugor kutatások, néprajz, nyelvészet irodalom terén.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok