2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A nagyközönség is megtekintheti a sárospataki könyveket

2006. február 15.
A Nemzeti Múzeumban március elsejétől tekinthetőek meg a sárospataki könyvek. A református egyház tuljadonába visszakerülő kötetek sorsáról Vass Lajos politikai államtitkár és Csomós József püspök szerdán írt alá megállapodást.
Ábrám Tibor főgondnok, Vass Lajos politikai államtitkár, Csomós József püspök és Gémesi Ferenc, helyettes államtitkár, KüM
Ábrám Tibor főgondnok, Vass Lajos politikai államtitkár, Csomós József püspök és Gémesi Ferenc, helyettes államtitkár, KüM

az NKÖM sajtóközleménye

Vass Lajos, a kulturális minisztérium politikai államtitkára; Gémesi Ferenc, a külügyi tárca helyettes államtitkára és Csomós József püspök a mai napon aláírták azt a jegyzőkönyvet, amely tartalmazza a II. világháború során a Magyarországi Református Egyház Tiszáninneni Egyházkerülete Sárospataki Református Kollégiuma Könyvtárából elszármazott, a Nyizsnij-Novgorodi Állami Megyei Egyetemes Lenin Könyvtárban őrzött könyvek hazahozatalát követő feladatokat.

A visszaszolgáltatott könyvek állapotfelmérés és állagmegóvás céljára az Országos Széchényi Könyvtárba kerülnek.

A felek megállapodtak továbbá a hazakerülő könyvek kiállításának feltételeiről. A tervek szerint a nagyközönség az elszármazott gyűjteményt a Magyar Nemzeti Múzeumban 2006. március 1-től június közepéig tekintheti meg.

A kiállítás után a gyűjtemény haza kerül jogos tulajdonosához, a Magyarországi Református Egyház Tiszáninneni Egyházkerülete Sárospataki Református Kollégiuma Könyvtárába.

Előzmény:

Vlagyimir Putyin, az Orosz Föderáció elnöke 2006. február 2-án írta alá a második világháború következtében a Szovjetunióba elszármazott sárospataki könyvek visszaszolgáltatásáról szóló föderációs törvényt.

A Rosszijszkaja Gazeta (az orosz szövetségi kormányzat hivatalos lapja) feb-ruár 8-án jelentette meg az elszármazott könyvek átadásáról szóló szövetségi törvényt, amely a kihirdetés után tíz nappal lép hatályba.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok