2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nagyszabású luxemburgi-magyar kiállítással nyílik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2006. február 28.
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által támogatott tárlat 350 műalkotást mutat be a világ 110 nagy könyvtárából és múzeumából. A kiállítást 2006. nyarán Luxemburgban is bemutatják.

"Sigismundus - Rex et Imperator - Művészet és kultúra Luxemburgi Zsigmond korában" kiállítással kezdődik meg hivatalosan a 2006-os Budapesti Tavaszi Fesztivál.

A Luxemburgi Zsigmondnak (1387-1437) és korszakának szentelt kiállítás a budapesti Szépművészeti Múzeum és a luxemburgi Musée National d'Histoire et d'Art közös vállalkozása. A kiállítás a luxemburgi és a magyar államfő védnöksége alatt, a két ország kormányának támogatásával valósul meg 2006-ban budapesti és luxemburgi helyszínen egymást követően, azonos kiállítási anyaggal és közös katalógussal. A program szervezését a budapesti Szépművészeti Múzeumban 2003 óta működő Luxemburgi Zsigmond programiroda végzi nemzetközi tudományos tanácsadói bázisra támaszkodva.

A kiállítás középpontjában Luxemburgi Zsigmond színes egyénisége, politikai pályafutása és mecenatúrája áll, de a szervezők célkitűzéseik között szerepel a császár életművét kísérő, vagy azzal kapcsolatba hozható kulturális és művészeti jelenségek és alkotások részletes bemutatása. Első alkalommal lesznek nagy számban láthatók Luxemburgi Zsigmond portréi együtt a korszak legjelentősebb közép-európai uralkodói rezidenciájának alkotásaival, a budai vár szobraival, a Szent György által legyőzött legendás sárkányról elnevezett királyi lovagrend emlékeivel és az erdélyi ötvösök világhírű remekműveivel.

A kiállítás március 18-tól június 18-ig látogatható a Szépművészeti Múzeumban.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a kiállítást a programiroda 2003. évi megalakulása óta összesen 250 millió forinttal támogatta, és a luxemburgi fél is ugyanekkora támogatást biztosított.

A kulturális tárca további 180 millió forinttal támogatja a Budapesti Tavaszi Fesztivált, amely idén a Bartók és Mozart kettős jubileum jegyében rendezi programjait.


A jegyek többsége már elkelt

a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaira

(MTI) - A jegyek többsége már elkelt a március 17-ével induló Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaira - mondta Zimányi Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. igazgatója kedden Budapesten.

A rendezvénysorozatról tartott sajtótájékoztatón elmondta: a 62 ezer jegy 89 százaléka már elővételben elkelt, de lesznek olyan programok, ahol - amennyiben lehetőség nyílik rá - a helyszínen is árulnak majd belépőket.

Schiffer János főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy a Bartók Béla és Wolfgang Amadeus Mozart születésének jubileuma köré szerveződő tavaszi fesztivál sokszínűsége hidat épít az őszi fesztiválhoz, bemutatva Budapest sokszínűségét, kultúráját, nyitottságát, megújulási képességét.

A főpolgármester-helyettes szólt a tavaszi fesztivál keretén belül idén először megrendezendő Budapest Fringe Fesztiválról is, amely a programsorozat utolsó három napján nyújt lehetőséget az amatőr, alternatív, eddig még sehol be nem mutatkozott művészeti csoportoknak a fellépésre, szereplésre. A fringe fesztivál keretében tizenhárom helyszínen 196 előadást láthat a nagyérdemű, többségüket ingyenesen lehet megtekinteni.

Zimányi Zsófia ehhez hozzátette: ezen a fesztiválon legjobban szereplő együttesek és előadók a jövőben fellépési lehetőséget kapnak a Fesztiválközpont Kht. által szervezett eseményeken.

Schneider Márta, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára elmondta, hogy a tárca 180 millió forinttal járult hozzá a fesztivál megrendezéséhez.

Az elmúlt évek több százezer látogatót vonzó nagykiállításainak hagyományát folytatva március 17-én a Szépművészeti Múzeumban látható a Művészet és kultúra Luxemburgi Zsigmond korában című kiállítás, amelyet a Luxemburgi Nagyhercegség egymillió euróval, a magyar kormány szintén egymillió euróval támogat.

A Bartók-jubileum egyik kiemelkedő hangversenyét március 24-én rendezik a Nemzeti Hangversenyteremben este fél nyolckor. Bartók I. hegedűversenyét, I. zongoraversenyét és a Concertót hallhatja a közönség Kocsis Zoltán dirigálásában, Kelemen Barnabás és Ránki Dezső közreműködésével.

Március 31-én a Magyar Állami Operaházban három Bartók-darabot láthat a közönség. A Román Sándor koreografálta A fából faragott királyfi című Bartók-művet, a Lőcsei Jenő elképzelései szerint készült A csodálatos mandarint és Szinetár Miklós koreográfiája alapján megrendezett A kékszakállú herceg vára című Bartók-művet.

A Művészetek Palotájában március 29-én Ágens: Aqua toffana kortárs Mozart-opera ősbemutatóját láthatja a nagyérdemű.

A "Vendégünk egy város" sorozatban idén Szentendre a vendég; a Duna-parti város számos programmal készül a fesztiválra - mondta Radványi G. Levente alpolgármester.

Hozzátette: március 26-án sétahajó indul Szentendréről Budapestre és a Vigadó térnél kikötve a szentendrei skanzent bemutató kézműves foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők. Szintén ezen a napon a Vörösmarty téren a Vujicsics Együttes koncertezik és fellép a Szentendrei Néptáncegyüttes.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok