2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Negyvenhat önkormányzat nyert a Közkincs II. program hitelpályázatán

2006. április 25.

(MTI) - A nyertesek zöménél nemcsak a majdani hitel kamatterheit veszi át a minisztérium, hanem a tőketörlesztés 50 százalékát is átvállalja.
Az idén is számos településen újulhat meg a könyvtár, művelődési ház, múzeum, emlékház, tájház, népművészeti alkotóház, irodalmi emlékhely, illetve alakíthatnak ki a kisközösségek kulturális célokat szolgáló épületet, helyiséget.
A közösségi kulturális színterek felújítására, korszerűsítésére, bővítésére, illetve új kulturális terek kialakítására kínál a kulturális tárca kedvezményes kamat- és tőketámogatásos, húszéves futamidejű hitelkonstrukciót a kistelepülések számára.
A közlemény szerint a program révén ebben az évben akár több mint 660 millió forint áramolhat a kistelepülésekhez kulturális fejlesztésekre. A kulturális tárca a Magyar Fejlesztési Bankkal együttműködve biztosítja a hitellehetőséget.
Egy település maximálisan 20 millió forint hitelt vehet fel. A minisztérium minden nyertes pályázó esetében átvállalja a hitel kamatterheit. Ezen túl a település lélekszáma - valamint a pályázat minősége - függvényében a tárca a tőketörlesztés egy részét is átvállalja.
A hiteltámogatásnak köszönhetően nyílik lehetőség például arra, hogy felújítsák a Zala megyei Lispeszentadorjánban a közösségi központot és a nógrádi Felsőtoldon a többfunkciós faluházat, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszarádon nyilvános könyvtárat és közösségi színteret alakítsanak ki, míg a Tolna megyei Csikóstőttősön közösségi programoknak helyszínt adó "Pajtaszínházat" hozzanak létre.
A programban nemcsak közkulturális intézmények kialakítása, felújítása, berendezésének korszerűsítése céljából felvett hitelek törlesztésében vállal segítséget a tárca, hanem támogatja Baranya megyében egy 35 megállóhelyű könyvtárbuszos szolgáltatás megteremtését is - áll a közleményben.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok