2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Önálló televíziós hálózat a romáknak

2006. május 24.
Budapesten, május 19-20-án az EURÓPAI ROMA TELEVÍZIÓ címmel megrendezett konferencián az előadások, a viták és a visszajelzések alapján egyértelműen megfogalmazódott az önálló európai roma televízió létrehozásának szükségessége.
Katonáné Kállai Katalin
Katonáné Kállai Katalin

15 millió európai roma jogos igénye egy önálló televíziós hálózat létrehozása. Az elgondolást a konferencia kezdeményezője, a magyar kulturális minisztérium is támogatja.

A konferencia zárásaként munkacsoport jött létre. A munkacsoport úgy határozott, hogy 2006. június közepéig - a tapasztalatokat összegezve - elkészíti a televízió gyakorlati megvalósításának koncepcióját.

A munkacsoport tagjai: Katonáné Kállai Katalin, Orhan Galjus, továbbá Marcel Courthiade, Daróczi János, Faragó Márta, Fátyol Tivadar, Kárpáti Éva, Muszatics Péter, Puporka Lajos, Surányi András, Szénási Ferenc és Vörös Miklós.

A kétnapos rendezvényt értékelve a szervezők szerint a televízió két pilléren alapulva, network-rendszerben valósulhat meg: egyrészt, az európai közszolgálati adók kisebbségi műsorszerkesztőségei, másrészt a már meglévő helyi európai roma televíziók összefogásával.

A munkacsoport a televízió létrehozása mellett fontosnak tartja a pozitív romakép erősítését a közszolgálati és kereskedelmi médiumokban. Ezért a televízió létrejöttéig érdemben kíván tenni azért, hogy a romák önmaguk határozhassák meg a róluk kialakítandó képet.

2006. június közepéig a munkacsoport kiadványt jelentet meg, amelyben a konferencián elhangzott előadások és hozzászólások rövidített változata lesz olvasható.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok