2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Operaház: félszáz előadással kevesebb lesz a következő évadban

2006. május 22.
Az Operában a jelenlegi egyeztetés szerint a következő évadban, gazdasági okokból, a tervezett 315-nél félszázzal kevesebb előadást játszanak majd - közölte az intézmény műsorigazgatója a 2006-2007-es évad műsortervét ismertető sajtótájékoztatón hétfőn, Budapesten.

(mti) Kákay István, az operaház műsorigazgatója elmondta, hogy az intézmény gazdasági és művészeti vezetése a jövő évadot eredetileg 315 előadással tervezte meg, amit gazdasági okokból csökkenteni kellett, így jelenleg 265 előadás megtartásáról folyik az egyezkedés.
Hozzátette: bízik abban, hogy amennyiben a dalszínház gazdasági vezetése hozzájárul, a jelenlegi műsortervbe még 20-25 előadás visszakerülhet, így csak a tervezett csökkentés fele valósul meg.
Szavai szerint olyan műsorok estek ki a repertoárból, amelyeknél nem garantált a megfelelő nézettség, a közönségsiker, vagy aránytalanul nagy a mű "bekerülési" költsége. Emellett ki kellett hagyni azokat az előadásokat, amelyek a dalszínház műszaki személyzetének, énekkarának "túl dolgoztatásához" vezettek volna, mivel a túlóra-pénzek, szabadnapok kifizetése jelentős kiadással jár.
A műsorigazgató az MTI-nek a sajtótájékoztató után elmondta: a műsortervről folytatott egyeztetésen részt vett Keveházi Gábor balettigazgató is, aki nem értett egyet a csökkentéssel.
A balettigazgató egyéb elfoglaltságra hivatkozva nem volt jelen a sajtótájékoztatón.
Hegyi Árpád Jutocsa, az intézmény főigazgatója a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy az operaházban a 2006/2007-es évadban három operabemutatót és két balettbemutatót tartanak. Arra törekszenek, hogy a klasszikus művek mellett helyet kapjanak kortárs darabok is.
A következő évad újdonságairól elmondta: Giuseppe Verdi: Nabucco című operája Kesselyák Gergely rendezésében kerül színre december 15-én az Erkel Színházban.
A Kesselyák Gergely nevével fémjelzett mű bemutatója a Szegedi Szabadtéri Játékokon volt 2004-ben. Decemberben, a szabadtérre tervezett mű, zárt színpadra átdolgozott változatát láthatják a nézők. A díszletterveket Rózsa István készíti - ismertette a rendező.
Umberto Giordano: Andrea Chénier című négy felvonásos operáját február 17-én játsszák az Operában. Az előadás különlegessége, hogy az olasz nyelvű művet Mariusz Trelinski, a Lengyel Nemzeti Színház művészeti igazgatója rendezi, a díszletterveket pedig a szintén lengyel Boris F. Kudlicka készíti.
Vajda János Özvegy Karnyóné című műve 2007 májusától szintén gazdagítja a dalszínház ajánlati sorát. A két felvonásos kortárs opera Ascher Tamás rendezésében kerül színre.
Az Elfújta a szél című Antonin Dvorák-Pártay Lilla balettelőadást 2007. március 23-án láthatják első ízben a nézők. A világhírű regényből készült három felvonásos balettdráma zenéjét Kecskés Balázs és Medveczky Ádám állította össze. Emellett modern balettestet mutatnak be 2007 májusában az Erkel Színházban.
A műsorigazgató szólt a bérletekről is, mint mondta, a következő évadra a mai naptól lehet megvásárolni a bérleteket az Opera pénztárában. Hozzátette: közülük kettő szűnik meg, az egyik a Mozart-bérlet, a másik a "Mindig csütörtök" előadás-sorozat bérlete.
Elmondta még, hogy a Magyar Állami Operaház és a vidéken operát játszó társulatok együttműködése eredményeként 2007 októberében az Erkel Színházban két héten keresztül öt vidéki város és Kolozsvár művészei vendégjátékkal várják a nézőket.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok