2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Örökségvédelmi megállapodást írt alá a magyar és szlovák kulturális kormányzat

2006. április 4.
Vass Lajos, az NKÖM politikai államtitkára és Biró Ágnes szlovák kulturális államtitkár hangsúlyozta, a megállapodás a két ország közös kulturális indentitását kifejező kulturális örökség megóvása, restaurálása és bemutatása érdekében jött létre.

(mti) A 2003-ban aláírt magyar-szlovák kulturális-oktatási egyezmény keretében hosszas előkészítés után megszületett új megállapodás kiterjed a közös történelmi fejlődés építészeti és régészeti emlékeinek védelmére is, a két ország közösen finanszírozza a helyreállításokat, a régészeti feltárásokat, a tudományos kutatásokat, tervezéseket.
Bíró Ágnes, a szlovák kormány kulturális minisztériumának államtitkára arról szólt, hogy egyebek mellett az együttműködésnek köszönhetően közösen támogatják a füleki középkori vár előkészítő kutatását, állagmegóvását, helyreállítását, a Berzéten lévő református műemléktemplom előkészítő kutatását, helyreállítását, kivitelezését.
A magyar tárca támogatja a csécsi, a felsővályi, a lakszakállasi és a nagytoronyi református templomok állagmegóvását, felújítását, a helyreállítás tervezését, a munka kivitelezését.
A szlovák kulturális minisztérium a Borsiban lévő Rákóczi kastély, a szlovákiai Komáromban lévő műemlékerőd, a gömörrákosi műemléktemplom, a tőketerebesi Andrássy mauzóleum és az ógyallai kastély felújításához járul hozzá.
A megállapodás arról is szól, hogy a két ország megvizsgálja a magyarországi szlovákság számára fontos és jelentős műemlékek felújításának jövőbeni finanszírozási lehetőségeit is. ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok