2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az orosz felsőház jóváhagyta a sárospataki kötetek visszaadását

2006. január 26.

(MTI) - Az orosz felsőház is jóváhagyta a sárospataki református kollégiumi kötetek visszaadását. A szövetségi tanács szerdai plenáris ülésén szinte egyhangúlag adta áldását az 1945-ben a Szovjetunióba vitt könyvritkaságok, köztük ősnyomtatványok visszaadásáról szóló, az alsóház által pénteken végleg elfogadott törvényre: 131 szenátor szavazta meg a jóváhagyást, míg egy tartózkodott. Ellenszavazat nem volt.

A törvény hatályba lépéséhez most már csak Vlagyimir Putyin elnök aláírása és a hivatalos közzététel szükséges. A Nyizsnyij Novgorod-i Lenin Könyvtár már minden előkészületet megtett, hogy a köteteket Putyin február végén - március elején esedékes magyarországi látogatásáig hazaszállíthassák.

A törvényt a felsőház kulturális bizottságának elnöke javasolta jóváhagyásra a szenátoroknak. Viktor Sudegov rámutatott, hogy a magyar igény mindenben megfelel az orosz restitúciós törvénynek (amely a volt ellenségek kulturális értékeit Oroszországban tartja a saját kulturális örökségében általuk okozott háborús veszteségek kompenzálásaként, de az egyházi javakkal kivételt tesz).

Sudegov emlékeztetett, hogy a kötetek visszaadásáról Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök tavaly februárban elvben megállapodott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és megjegyezte: a magyar Országgyűlés ezután külön határozatban nyilvánította ki, hogy Magyarország soron kívül visszaszolgáltat minden olyan, területén előkerülő kulturális értéket, amely a második világháború folytán orosz területről került oda.

Az Udmurtföldet képviselő Sudegov úgy vélte, hogy a sárospataki kötetek visszaadása Magyarországnak elősegíti a finnugor együttműködést is. A jóváhagyást támogatta egy másik finnugor szenátor, a Hanti- és Manysiföldet képviselő Pjotr Volosztrigov is, aki felidézte Szili Katalin országgyűlési elnök tavalyi részvételét egy szentpétervári gazdasági fórumon.

A szintén finnugor Oganesz Oganjan, a (már a Permi területbe beolvadt) Komi-Permják autonóm körzet szenátora a kötetek értékéről érdeklődött, és azt a választ kapta Szergej Mironov szenátusi elnöktől, hogy az a magyarok számára felbecsülhetetlen. A visszaadást egyetlen felszólaló sem ellenezte.

Sudugov megemlítette még, hogy Magyarország 12 millió rubeles térítést nyújtott a Lenin könyvtárnak a kötetek tárolásáért-gondozásáért a restitúciós törvény értelmében, és önkéntes gesztusként hozzájárult a digitalizálásukhoz is. Magyar adomány segíti továbbá két műemlék helyreállítását a Voronyezsi területen - tette hozzá.


Gyurcsány: hatalmas diplomáciai siker, hogy hazatérnek a könyvek

(MTI) - Hatalmas diplomáciai sikerként értékelte Gyurcsány Ferenc szerdán, hogy hazakerülnek a sárospataki református kollégium könyvtárának kötetei Oroszországból.

Hatalmas diplomáciai sikernek, az orosz-magyar viszony rendezésének lényegében utolsó lelki aktusaként tekintem, hogy a sárospataki könyvtár kötetei hazatérnek - mondta a miniszterelnök az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Azt remélem, hogy a következő hónapokban Magyarországra kerülnek a sárospataki református könyvtár kötetei - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc azzal kapcsolatban, hogy szerdán az orosz felsőház is jóváhagyta a sárospataki református kollégiumi kötetek visszaadását.

Az erről rendelkező törvény hatályba lépéséhez most már csak Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírása és a hivatalos közzététel szükséges.

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra: tavaly februárban arról állapodott meg Putyin elnökkel, hogy a sárospataki könyvek visszaadása a II. világháború lezárásának hatvanadik évfordulóját követő ünnepségek után egy éven belül, tehát 2006-ban megtörténik.

"Vlagyimir Putyin magyarországi látogatása a következő hetekben meg fog történni" - mondta a kormányfő az MTI-nek azzal kapcsolatban, van-e már végleges dátuma az orosz elnök magyarországi útjának.

A miniszterelnök kitért arra, hogy a könyvek hazatéréséhez szükséges légkör, a magyar-orosz viszony rendezése a rendszerváltással, a Varsói Szerződés és a KGST felbomlásával, majd Borisz Jelcin volt elnök 1956-ra vonatkozó bocsánatkérésével kezdődött.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok