2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Orosz-magyar megbékélési koncert Berlinben

2006. december 11.
Jelképes, orosz-magyar megbékélési koncerttel zárultak Berlinben az 1956-os magyarországi forradalom ötvenedik évfordulójával kapcsolatos németországi megemlékezések.
A szombat esti emlékkoncertre a Berlin egyik egyházzenei centrumának számító Charlottenburgi Epiphanienkirchében került sor, s azon jelen voltak a magyar, illetve az orosz nagykövetség, valamint a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum vezetői. Rész vett a koncerten Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára is.

A koncert fő szereplője az 1984-ben alakult Schola Cantorum Budapestiensis, a Budapesti Énekes Iskola Bubnó Tamás vezette hangverseny együttese volt.

Az emlékkoncert keretében orosz és magyar zeneszerzők kompozícióit szólaltatta meg a Budapesti Énekes Iskola vegyeskara, valamint Irina Pilipova, Rajk Judit, Viszló István és Laborfalvi Soós Béla énekművészek. Előadták Liszt Ferenc, Szergej Rachmaninov, Alfred Snittke, Jeney Zoltán és Sáry László szerzeményeit, valamint az egykori kismartoni Esterházy-udvar zeneigazgatójának, Gregor Joseph Werner Rekviemjét is, az esztergomi gregorián hagyományból fönnmaradt kiegészítő tételekkel együtt.

A koncerttel lezárult a Németországban tavasz óta zajló magyar kulturális évad, a úgynevezett Ungarischer Akzent második szakasza, amelynek középpontjában - a kulturális minisztérium, a berlini magyar nagykövetség és a Collegium Hungaricum szervezésében és számos német partnerintézmény aktív támogatásával - az 1956-os forradalom évfordulójával kapcsolatos megemlékezések álltak Schneider Márta államtitkár az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az elmúlt hónapok során rendkívüli érdeklődés nyilvánult meg német részről a magyar forradalom eseményei iránt. Kiemelte annak példamutató jelentőségét, hogy a megemlékezések mindvégig méltóságteljesen zajlottak.

Az évad második szakaszának keretében 1956-tal kapcsolatban tudományos konferenciákra, könyvbemutatókra, koncertekre, illetve fotókiállításokra került sor. Német részről tekintélyes kortörténeti kutatóintézetek, valamint szövetségi alapítványok folyamatosan együttműködtek a berlini Collegium Hungaricummal és a követséggel a rendezvények szervezésében, illetve lebonyolításában - emelte ki az államtitkár.

A szeptember óta tartó, évfordulós rendezvények s Hamburgtól Berlinen keresztül egészen Münchenig számos várost átfogtak.

Schneider Márta utalt arra, hogy a szombati megbékélési koncerttel csak az évad második szakasza ért véget, jövő tavasztól szerte az országban újabb magyar kulturális rendezvényre kerül sor.

Az évad harmadik szakaszában Magyarország az önálló tartománynak számító Berlin mellett hangsúlyozottan további tartományokra is összpontosít.

Az államtitkár asszony ezzel összefüggésben kiemelte Észak-Rajna-Vesztfália jelentőségét, utalva Essen városa és Pécs együttműködésére annak kapcsán, hogy a két város - Isztambullal együtt - 2010-ben Európa kulturális fővárosa lesz. Rendkívüli megtiszteltetésnek nevezte ugyanakkor, hogy Magyarország jövő nyáron a világ egyik legtekintélyesebb zenei fesztiváljának számító, schleswig-holsteini nemzetközi zenei fesztivál díszvendége lesz.

A másfél évig tartó, németországi magyar kulturális évad méltó befejezését jelenti majd a Collegium Hungaricum új, impozáns épületének átadása jövő novemberben, a német belváros szívében - hangsúlyozta az MTI-nek a kulturális minisztérium szakállamtitkára.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok