2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Országos Könyvtári Napok a szolgáltatások bővítése jegyében

2006. október 3.
A könyvtárak közérdekű szolgáltatásainak bővítése érdekében megállapodást kötött egymással az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint az Informatikai és Könyvtári Szövetség kedden Budapesten.
Az erről szóló dokumentumot, sajtótájékoztató keretében, Schneider Márta kulturális szakállamtitkár, valamint Fodor Péter, a szövetség elnöke látta el kézjegyével; a megállapodás aláírása egyben az "Összefogás" Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat első programja.

Fodor Péter elmondta: a megállapodás célja, hogy az együttműködő felek kiemelt figyelmet fordítsanak a könyvtárakra, a különböző tudásgyarapítási lehetőségekre, az egészséges életmódra, a közösségi együttlétre, valamint az esélyegyenlőtlenség mérséklésére.

A célok eléréséhez hazai és európai uniós források is szükségesek, melyek megteremtése érdekében október 13-án Kecskeméten a két mostani aláíró intézmény megállapodást köt a Magyar Távirati Irodával, az APEH-hel, az Országos Egészségfejlesztő Intézettel, valamint a Külügyminisztériummal.

Mint fogalmazott az utóbbi évtizedben megváltozott a könyvtárkép, s a tradicionális értékek vállalása mellett, ma a könyvtárnak információs központként is működnie kell.

Schneider Márta közölte: portálprogramot dolgoznak ki, melynek célja a könyvtárak taralmi és infrastrukturális hozzáférhetőségének biztosítása. Törekednek arra, hogy olvasásra ösztönözzék a gyermekeket annak érdekében, hogy visszaszoruljon a kulturális analfabétizmus. A könyvtárak tartalmi és szakmai koordinációjának megvalósításával egy tudásközpont létrehozásán fáradoznak. Továbbá célként tűzték ki az országos dokumentumellátó rendszer fejlesztését is.

Ramháb Mária, "az Összefogás" programbizottság elnöke az Országos Könyvári Napok programjait ismertetve elmondta: a több mint 150 könyvtár részvételével zajló rendezvényt egy közös téma köré csoportosítva, az ország 7 régiójában, kiemelt helyszíneken rendezik meg október 4-e és 14-e között. Az idei téma: a társadalomért való összefogás.

Hozzátette: az események hangsúlyozzák a folyamatos tanulás, az innovatív gondolkodás és a folyamatos tanulás szükségességét, az egészség értékét, a játékosság, a kultúrák sokszínűségének fontosságát.

Az elnök kiemelte: a Nyíregyházán október 8-án tartandó "Könyves vasárnap"-ot, melynek középpontjában a játék áll, de olyan játék, amely a tudásról szól. Ezen a napon játéktárat alapítanak, amely nemcsak gyűjteni fogja a játékokat, hanem készíteni is lehet itt majd ezeket, valamint kikölcsönözni is.

Bővebb információ és részletes program a Katona József Megyei Könyvtár honlapján található.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok