2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ötvennél több együttes a Kodály Zoltán IV. Magyar Kórusversenyen

2006. november 23.
Több mint ötven kórus lép fel Magyarországról és a határon túlról a Kodály Zoltán Magyar Kórusverseny ez évi budapesti rendezvényén csütörtöktől, melynek védnöke Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
"Az immár negyedik alkalommal megrendezett Kodály Zoltán Kórusverseny az emberi hangok harmóniájának szépségét hirdeti" - írta Hiller István oktatási és kulturális miniszter, az esemény védnöke a program műsorfüzetében.

A tárca vezetője kiemelte, hogy a többszólamú éneklés már a régmúlt századokban is létezett, de virágzása Európában a XII.-XIII. században kezdődött, Magyarországra pedig még ennél is valamivel később jutott el - elsősorban a templomok és az iskolák zeneélete révén.

A magyar kórusmozgalom számára a XIX. század első hazafias föllendülése után Kodály Zoltán és követőinek működése hozta meg az európai szintű eredményeket - tette hozzá.

A miniszter Kodály Zoltán szavait idézte, aki szerint a muzsika megértéséhez a zenei tevékenységen át vezet az út, a puszta zenehallgatás önmagában nem elég.

"Bátran elmondhatjuk: az idei versenyen részt vevő több mint félszáz magyarországi és határon túli együttes minden énekese zeneértő, és ez önmagában is nyereség. Férfiak, nők, kisgyerekek és tizenévesek százai élnek együtt nap mint nap a zenével, melynek pozitív élettani, lelki és intellektuális hatása is fölbecsülhetetlen" - fogalmazott Hiller István.

Véleménye szerint azonban a Kodály Zoltán Kórusverseny ennél jóval több: a rendezvény szereplői egyben a magyar kultúra legszebb hagyományait ápolják. Kodály, Bartók és számos jeles kortárs szerző művei a zenei érték mellett a magyar irodalom és népköltészet legszebb szövegeit tolmácsolják a közönségnek. Hiller István bevezetőjében kiemelte, hogy a következő esztendőben Kodály Zoltán születésének 125. évfordulóját ünnepli az ország.

A jubileumi évben talán mindannyian közelebb kerülünk Kodály szellemiségéhez, és átérezzük a nagy pedagógus, zeneszerző és tudós hitvallását: "a zene mindenkié" - írta a miniszter.

A négynapos esemény helyszíne a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium lesz. A nyitóhangversenyt csütörtökön este a Szent István-bazilikában tartják, ahol a Budapesti Monteverdi Kórus, a Cantate Vegyeskar és a bazilika énekkara lép fel. A versenyen ifjúsági, női és férfi kórusok, gyermekkarok, énekegyüttesek, kamarakórusok, vegyeskarok énekelnek, az idei versenyre összesen 53 együttes jelentkezett. A kötelező és szabadon választott műsorok között számos új kompozíció jelenik meg. A verseny eredményhirdetését és a díjkiosztó ünnepségét vasárnap este tartják.

A zsűri rangos hazai és külföldi karnagyokból, zenei szakemberekből áll. A testület két elnöke Szőnyi Erzsébet és
Rozgonyi Éva, tagja Berkesi Sándor, Birtalan József, Farkas András, Gyöngyösi Levente, Kollár Éva, Mindszenty Zsuzsanna, Tóth Péter és Ugrin Gábor.

A Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyen eddig 150 énekegyüttes mutatkozott be.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok