2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Párizsi Magyar Intézet az új évadban a franciákra fókuszál

2006. szeptember 29.
Éppen 20 éve annak, hogy jelenlegi helyén, Párizs egyik legelegánsabb belvárosában kulturális képviseletet nyitott a Magyar Köztársaság. A 2006-os év őszi szezonját így minden szempontból a frissülés jellemzi, a programokban éppúgy, mint az épületben.
Húsz év nagy idő, s a számtalan rendezvény még a legrafináltabb épületet is megviseli. Az akkori belső terek mára korszerűtlenné váltak. Itt volt hát a megújulás ideje. A 2006-os év őszi szezonját így minden szempontból a frissülés jellemzi. A januárban kiérkezett új igazgató, Derdák András már a tavasszal felújíttatta a földszinti fogadó aulát, a nyári szünet alatt - külön támogatás nélkül - átalakíttatta az első emeleti koncerttermet és a könyvtárat is. A RE (új, újra,) előtag játékával a forradalom (REvolution), az újjászületés (REnaissance), a generációváltás (REgeneration), az új energiák, ötletek bevetése (REcreation), a tudományos élet továbbvitele, élénkítése (REcherche) jellemzi. Az új évad programját tartalmazó színes, sok fotóval készített 50 oldalas műsorfüzet a http://www.instituthongrois.fr/ oldalról letölthető.

Ízelítő a következő 3 hónap több mint 60 programjából:
  • Budapesthez hasonlóan Párizsban is megrendezik a kulturális intézmények hosszú éjszakáját, "Nuit blanche/Fehér éjszakák" címmel. Ez alkalomból minden korosztály számára kínálunk valami inyencséget, hiszen koraeste Rév Lívia zongorista és Vázsonyi János szaxofonista ad barokk hangversenyt, Vázsonyi János azt követően a tetőteraszon játszik jazzt Yengibarian Dávid harmonikással, hogy aztán éjszaka a Tilos Rádió rezidense, Dj. Suhaid live act táncoltassa meg a fiatalokat.
  • Az ősz legfontosabb eseménye az 1956-os forradalom 50-ik évfordulójának megünneplése. A PMI partnereivel együtt rendez templomi orgonahangversenyt Varnus Xavér és a Bolyki Brothers fellépésével, szabadtéri fotókiállítást mutat be Jean-Pierre Pedrazzini, a Budapesten meggyilkolt fotós képeiből, valamint 4 napos filmfesztivált rendez 56-os témájú filmekből külső helyszínen, egy párizsi moziban. A Magyar Nagykövetséggel közösen koszorúz a PMI a Pére Lachaise temetőben és a Diadalívnél. A Városházán Párizs főpolgármestere ad fogadást a politikai és diplomáciai elitnek, ahol az intézet részleteket vetít az Andy Vajna fémjelezte Szabadság, szerelem című filmből, amelyet a producer eddig csak ifjabb George W. Bushnak vetített le.
  • Jóllehet a PMI elsősorban a párizsi közönséget célozza meg új rendezvényeivel, néhány eseménnyel az itt élő magyaroknak is szolgálhatunk. Október első hetében az ősz mellett a Rádiókabaré is Párizsba szökik: felvételt rendezünk a műsor sztárjaival (itt lesz például Hernádi Judit, Bajor Imre, Dolák-Saly Róbert, Farkasházy Tivadar, Gálvölgyi János, Haumann Péter, Trunkó Barnabás) és néhány meghívott vendéggel (akik közt lesz Erdős André, Fejtő Ferenc, Méray Tibor és Derdák András).
  • Fontosnak tartjuk, hogy a Franciaország-szerte működő egyesületeket is segítsük, ezért a PMI november 11-én fennállása óta először összehívja az összes itt működő magyar egyesületet, hogy kölcsönösen megismerhessék egymás munkáját, és ha ez lehetséges, összehangolhassák programjaikat is.
  • Mint minden évben, a PMI idén is részt vesz az összes párizsi külföldi kulturális intézetet összefogó egyesület munkájában. Ezért közösen rendezik meg az egy hetes JazzyColors fesztivált. A rendezvénysorozat egyik helyszíne a PMI felújított nagyterme, ahol a hazai jazzt idén a Tin-Tin Quintett képviseli. Az intézet helyet ad a német és a román fellépőknek is.
  • Hetenként jelentkező filmklubunkban jól megfér egymás mellett a nemrég Oscar-díjra jelölt Fehér tenyér, a Temetetlen halott, a Szamárköhögés és a családi mozi, a Vili, a veréb című legendás alkotás is.
  • A könyvtárunk DVD-k kölcsönzésével is foglalkozik: hazai kiadók segítségével rengeteg magyar zenét és filmet kínálunk. Az élőképek szerelmesei is megtalálhatják a számításukat, szeptembertől ugyanis a legfontosabb magyar tévéadásokat élőben lehet nálunk élvezni.
  • A Párizsi Magyar Intézet azonban nem csupán kulturális, de hazánk oktatási és tudományos képviselete is. Segítségünkkel ismét több mint 20 diák jutott kollégiumi férőhelyhez a "Cité Universitaire" nemzetközi centrumban. A középiskolai képzés legalább olyan fontos, mint az egyetemi, ezért Derdák András tárgyalásokat kezdeményezett Párizs egyik legjobb középiskolájával annak érdekében, hogy végre Franciaországban is legyen hivatalos, középfokú állami magyar képzés.
  • Az általunk szervezett jó néhány tudományos konferencia közül a legfontosabb talán a decemberi kollokvium, ahol az idén szintén 20 esztendős INALCO Keleti Nyelvek ÉS Kultúrák Tanszéke (a Sorbonne-on működik Franciaország egyetlen egyetemi szintű magyar képzése) segítségével a magyar tudományok interdiszciplinális bemutatására vállalkozunk.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok