2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pécs: 31,14 milliárd öt kulcsprojektre

2006. április 6.
Bozóki András kulturális és Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter április 6-án szerződést írt alá Toller Lászlóval, Pécs polgármesterével az Európa Kulturális Fővárosa 2010 program beruházási és fejlesztési forrásainak biztosításáról. A város öt kulcsprojektjével 31,14 milliárd forint európai uniós és hazai forráshoz juthat 2007 és 2009 között.
Toller László pécsi polgármester, Bozóki András és Baráth Etele miniszterek az aláíráskor
Toller László pécsi polgármester, Bozóki András és Baráth Etele miniszterek az aláíráskor

A megállapodás szerint a kormányzat EU-s és hazai forrásokból Pécs öt kulcsprojektje 34,6 milliárdos összköltségének 90 százalékát, míg Pécs önkormányzata ennek 10 százalékát biztosítja. A miniszterek vállalják, hogy az EU strukturális alapjaiból odaítélhető források tervezésénél az EU-hoz benyújtandó Nemzeti Stratégiai Referenciakereten belül kiemelten szerepeltetik majd Pécs öt kulcsprojektjét "Pécs - Európa Kulturális Fővárosa nagyprojekt" címen.

A nagyprojekt EU általi befogadásának elősegítése érdekében az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter legfeljebb 1 milliárd forint előkészítési támogatást biztosít a tervezési feladatok támogatására.

Az összeg az Európa Kulturális Fővárosa pályázatban meghatározott alábbi beruházási (fejlesztési) támogatásokra szolgál:

I. Keleti városrész rehabilitációja:

a.) Zsolnay-Balokány kulturális turisztikai negyed kialakítása

b.) Zenei és Konferenciaközpont építése

c.) "Dél-Dunántúli Tudásközpont" - információs központ és integrált könyvtár

II. Az ún. "Nagy Kiállítótér" felépítése

III. Közterek és parkok rehabilitációja: élhető és turisztikailag vonzó belvárosi környezet kialakítása.

A felek külön szerződésben rögzítik majd, milyen összegű hazai költségvetési források tervezése szükséges évente 2007 és 2011 között a programokkal, promóciós és szervezési munkákkal összefüggő kiadások fedezésére. A kormányzati oldal vállalja, hogy támogatja majd a kulturális fővároshoz kapcsolódó és megfelelően kidolgozott közlekedési és egyéb infrastrukturális fejlesztési projektek befogadását az egyes ágazati operatív programokba.

A fejlesztési projektek

(A 2005-ben az Európai Unió számára beadott pályázat kivonata)

Zenei és Konferenciaközpont

A pécsi Európa Kulturális Fővárosa program emblematikus épülete lehet a Zenei és Konferenciaközpont, amelynek tervezésére nemzetközi tervpályázatot ír ki a Pécs városa. Az épület ezerfős, a nemzetközi zenei és konferenciarendezési térképre felkerülő, korszerű hangverseny- és konferenciatermet tartalmaz, helyet adva a régió szimfonikus zenekarának, a Pannon Filharmonikusoknak is. Helyszínének kiválasztása a városközpont keleti irányú kiterjesztésének koncepciójához kötődik, amely új kulturális tengelyt kíván kialakítani a belváros és a Zsolnay-gyár közötti sávban. Az épület a város egyik közparkja, a Balokány­liget melletti telken emelkedik majd, elindítva a ma építészetileg félperiférikusnak mondható városrész felújítását, arculatának megváltozását. A Zenei és Konferenciaközpont várhatóan nemzetközi kisrégiójának zenei centrumává teszi Pécset, növelni fogja és minőségileg megváltoztatja a városba irányuló kulturális turizmust, miként a konferenciaturizmust is.

Zsolnay Kulturális Negyed

A Zsolnay-gyár nagy ipari épületegyüttesének revitalizációja néhány éve a műemlék épületek felújításával elindult folyamat. Folytatásaként a "város a városban" jellegű épületegyüttes megnyílik a városi közterek felé, megtörténik nagy (tizenötezer négyzetméteres) közparkjának rekonstrukciója, az egykori ipari épületekbe kulturális, oktatási és szolgáltató funkciók települnek. A Zsolnay Kulturális Negyed kialakításával újraértelmeződik a város modern kori jelképének, a Zsolnay-gyárnak a funkciója; új, nagy vonzású turisztikai terület jön létre, átstrukturálva Pécs turisztikai kínálatának térképét; s olyan kreatív közeg alakul ki, amely újra jelentéssel tölti fel Zsolnay Vilmos egykori gyárjellemzését: 'egyaránt otthona a termelő iparnak és a lelket nemesítő művészeteknek'. A kulturális negyedben ipartörténeti témapark, az egyetem Művészeti Karának formatervezéssel foglalkozó részei, a kreatív ipar inkubátorháza, Kortárs Művészeti Központ települ meg, amelyhez szálloda, vendéglők, irodák csatlakoznak. A műemlék épületek rekonstrukciója évekre megrendeléssel látja el a gyár kisebb területre visszaszorult termelését, hozzájárulva gazdasági megerősítéséhez.



"Nagy Kiállítótér"



A pécsi múzeumi negyed, a "Múzeum-utca'' meghosszabbításaként és kiegészítéseként kerül sor a Papnövelde utca 5. szám alatti egykori Vármegyeháza nagy barokk épülettömbjének felújítására, képzőművészeti kiállítóhellyé történő átalakítására, valamint új épületszárnnyal való kiegészítésére. Az épület-átalakítás és hozzáépítés nyomán egyrészt egy helyen lesz látható a Modern Magyar Képtár nemzetközi elismertcégű gyűjteménye, másrészt a múzeumi funkció mellé galéria-funkció társul: a nagy kiállítótér alkalmas lesz nemzetközi "átutazó" kiállítások, illetve nagy tematikus szemlék megrendezésére is. A fejlesztés révén Pécsett is lehetővé válik olyan nagyszabású nemzetközi kiállítások rendezésére, amilyenre eddig csak a fővárosban volt mód. Hatására növekedhet és új minőségi dimenziót nyerhet a városba irányuló kulturális turizmus, még inkább megerősíti a város imázsában a modern művészet helyszíne jelleget, időszaki kiállításai révén elevenebbé teszi az állandó kiállítások múzeumi világát, a városlakók megújuló látogatásait is kiváltva.





"Dél-Dunántúli Tudásközpont" - információs központ és integrált könyvtár



A Megyei és Városi Könyvtár összevonásával létrejövő intézmény új, 6520 m2-es épülete zöldmezős beruházásként épül fel a városközpont keleti irányú kiterjesztésének várostervezési célját követve a belváros keleti peremének üres telkén. E fejlesztéssel nyugati irányból kezdődik el a 48-as tértől a Balokány ligetig húzódó félperiférikus építészeti állapotú városrész felújítása, kulturális célú átfunkcionálása. A Regionális Könyvtár a város, a megye és a régió tudásközpontjaként és közösségi színtereként működik majd, egyszerre látva el hagyományos könyvtári feladatokat, s újfajta, az információs társadalom kívánalmaival összefüggő funkciókat, a lakosság információs esélyegyenlőségének elve jegyében. A fejlesztés közvetve, ám nagymértékben járulhat hozzá a város, a megye, a régió gazdasági versenyképességének növekedéséhez.



Közterek és parkok újjáélesztése



A közterületek állapota alapvetően meghatározza, milyennek látunk egy várost. Pécs közterületeinek az állapota - leszámítva a városközpont némely részét - általánosan leromlott. Az útburkolatok foldozottak, a parkok unalmasak, a játszóterek nagy része lepusztult, a belvárosi utcák és terek jó része parkoló-felületté vált. A közterületek újjáélesztésére irányuló kulcsprojekt vissza kívánja adnia közösségnek a köztereket, többfunkcióssá akarja alakítani az egyfunkciós (főként közlekedési) területeket, újra városiassá téve őket. Célkitűzései közé tartozik a város építészeti karakterének megőrzése, városi műemlékgondozási ösztönzési modell kialakítása, az utcabútorok kreatív kicserélése, terek alkalmassá tétele kulturális rendezvények befogadására, hogy újra a közösségi élet vonzó színtereivé: fórummá, agórává váljanak. A projekt kút-programja - a fenntartható és környezetbarát városfejlesztés jegyében - újra felszínre hozza föld alá szorított csobogók és patakok egy részét, fásítási programja élhetőbbé teszi a város forgalmas utcáit.



 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok