2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pécsi Nemzetközi Filmünnep

2006. szeptember 20.
Több mint negyven nagyjátékfilmmel várja a második Pécsi Nemzetközi Filmünnep a látogatókat október 2-7-ig - mondták a szervezők szerdai budapesti sajtótájékoztatón.
Pécsi Nemzetközi Filmünnep

A Baranya megyei székhelyen megrendezett eseménnyel a város készül 2010-re, amikor első alkalommal lesz magyar település Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben.

A rendezvényen a magyar és az európai filmgyártó szakma képviselői találkozhatnak egymással. Mint Sas Tamás, a filmünnep kreatív igazgatója elmondta, fiatal, első- vagy másodfilmes, és az Európai Unióhoz frissen csatlakozott országok alkotói vesznek részt a megmérettetésen. A programban hat helyszínen 14 ország 40 nagyjátékfilmjét kilencven vetítésen tekinthetik meg, a rendezvényt közönségprogramok, szakmai rendezvények, vitafórumok és koncertek teszik változatossá.

A nyitóelőadás Jancsó Miklós Ede megevé ebédem című filmje lesz, amelyet a fesztiválon vetítenek le először nagyközönség előtt. A szervezők szerint a filmünnep Pécs kulturális fővárossá alakulása után a kontinens egyik meghatározó filmes eseménye lehet.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára elmondta: az intézmény idén 25 millió forinttal támogatja a rendezvényt. Hozzátette: fontos, hogy a pécsi mozik megfelelőek legyenek a látogatók befogadásra. "Az art mozi projekt keretében a városoknak lehetőségük van a művészfilmeket játszó filmszínházak felújítására. Ennek keretében Pécs negyvenmillió forint támogatást kapott. A filmünnepre a megyei önkormányzat is kiemelt figyelmet fordít.

Gonda Tibor, a város alpolgármestere arról beszélt, hogy a rendezvény minősége és a programok mennyisége is jelentős javuláson ment keresztül. Grünwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy átalakulóban van a filmgyártás, hiszen már nem csak a készterméket támogatják, hanem a hozzá vezető úton is segítik az alkotókat. A legjobb alkotó Arany Benjámin díjban részesül.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok