2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pro Cultura Hungarica kitüntetés a 90 éves Rév Líviának

2006. május 16.
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztere nevében Benedek András közigazgatási államtitkár Pro Cultura Hungarica díjat ad át Rév Líviának a zongoraművésznő 90. születésnapja tiszteletére - és közreműködésével - rendezett ünnepi hangversenyen május 17-én 19.30 órakor a Zeneakadémia nagytermében.

Rév Lívia a ma élő legjelentősebb zongoraművészek közé tartozik. 1916-ban született, tehát annak a legendás, világhírűvé vált nemzedéknek a tagja, amelyet Fischer Annie neve fémjelez. Csodagyerekként indult, 9 évesen koncertezett, és már gyerekkorában fontos díjkat nyert. 12 évesen zenekari estet adott. Mint kiugró tehetség, Varró Margit és Máthé Klára növendékeként kezdte, később Weiner Leó és Székely Arnold tanította a Zeneakadémián. Annak elvégzése után Lipcsében és Bécsben is tanult. 1938-ban diplomázott a Zeneakadémián Bartók, Kodály és Dohnányi jelenlétében.
A háború után egy évig Romániában koncertezett és tanított nagy elismerést aratva. 1946-ban távozott az országból. Párizsba ment, ahol a világkarrier várta. Sir Adrian Boult, Cluytens, Horenstein, Jochum, Krips, Kubelik, Isserstedt, Silvestri, tehát a világ leghíresebb karmesterei voltak a meghívói.

Rév Lívia eljutott szinte minden földrészre, de különösen Angliában és Amerikában aratott nagy sikereket. A klasszikus és romantikus zeneirodalom volt repertoárjának törzse, de Bachtól Bartókig szívesen játszott más zenét is. Műsorának csak egy szeletét őrzik lemezek: Debussy számos művét felvette, készített Mendelssohn, Chopin felvételeket. Lemezre játszott egy-két népszerű Beethoven szonátát, és néhány romantikus művet is. A kilencvenes években a BBC Rádió egy különleges vak-tesztjén, ahol a korábbi évtizedekben a legjelesebb zongoristákkal felvett Chopin noktürn sorozatokat hallgattattak meg jeles szakértőkkel, az ő lemezét ítélték az e művekből valaha készült legjobb felvételnek.

Magyarországon mindössze egyszer adott hangversenyt, az 1960-as évek elején, de ezt ő maga sikertelennek ítélte, és nem játszott többször itthon nyilvánosan. Ha valamennyire ismerték is itthon a szakmai körök, inkább zongorapedagógusként. Ilyen minőségében járt itthon a kilencvenes évektől kezdve egyre gyakrabban, mesterkurzusokat tartott, s tart máig, évenkénti rendszerességgel.

Négy évtized után az első koncertjét 2003. novemberében adta Magyarországon 87 esztendősen, s ennek elementáris hatása, rendkívüli sikere volt. Azóta a Tudományos Akadémia Dísztermében Schubert kamaraestet adott a legkiválóbb hazai partnerekkel, a Budapesti Fesztiválzenekarral lépett fel a Zeneakadémián, önálló Debussy szóló-eset adott az akkor új Művészetek Palotájában 89-ik születésnapján, óriási elismerést aratva.



Az ünnepi hangverseny programja:



Haydn: Esz-dúr szonáta, Hob. XVI:52 (Steinbach)
Mozart: d-moll zongoraverseny, K 466 (Rév)
Mendelssohn: Variations sérieuses, op. 54; Rondo capriccioso, op. 14 (Mali)
Mozart: Esz-dúr versenymű két zongorára, K 365 (Várjon-Simon)
Közreműködik: Juliana Steinbach, Mali Emese, Simon Izabella, Várjon Dénes, Rév Lívia, Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok

Vezényel: Ménesi Gergely


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok