2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pro Cultura Hungarica emlékplakett Koidzumi Hirosinak

2006. június 14.
Pro Cultura emlékplakettet adott át Hiller István oktatási és kulturális miniszter Koidzumi Hirosinak, aki a Tojamai Művészeti és Kulturális Szövetség alelnökeként és a Bungeiza Színház igazgató-rendezőjeként immár 25 éve fáradozik a japán-magyar kulturális kapcsolatok elmélyítésén.
Koidzumi Hirosi és Hiller István
Koidzumi Hirosi és Hiller István

(MTI) - Koidzumi Hirosi nevéhez fűződik Örkény István Tóték című darabjának japánra fordítása, melyet színházának előadásában láthatott a japán közönség, és több helyen mutatták be szerte a világon - olvasható az oktatási és kulturális tárca MTI-nek megküldött közleményében.
Az emlékplakettel kitüntetetett igazgató-rendező erkölcsileg és anyagilag is támogatta Hajdú-Bihar megye népművészeti értékeinek bemutatását a Tokiótól északnyugatra fekvő Tojama kormányzóságban. Meghívására a szigetországban vendégszerepelt már a Debreceni Kodály Kórus, a Hajdú Táncegyüttes, a Debreceni Filharmonikus Zenekar Kamaraegyüttese, és felléptek a Csokonai Színház és a Debreceni Színjátszó Stúdió művészei is.
Szervezőmunkájának köszönhetően az elmúlt években Kelet-Ázsia több országába jutott el harminc hajdú-bihari képzőművész alkotása és egy művészeti delegáció. Az ő munkájának is köszönhető, hogy az elmúlt két évtizedben több mint hatszáz magyar amatőr és hivatásos művész vendégszerepelt Tojamában.
Koidzumi Hirosi számos esetben finanszírozta, segítette a japán vendégművészek magyarországi tartózkodásának költségeit. Az általa támogatott szigetországi művészek részt vettek debreceni nemzetközi nagyrendezvényeken, és felléptek Hajdú-Bihar megye számtalan településén, de szerepeltek Nagyváradon is.
Debrecenben több japán darabot - legutóbb az Éjszakai látogató címűt - mutattak be Koidzumi Hirosi rendezésében és anyagi támogatásával.
A Debrecen és Tojama kormányzóság közötti kulturális együttműködés érdekes módon New Yorkban kezdődött 1981-ben - tájékoztatta a hír kapcsán az MTI-t Lukovics András, a Hajdú-Bihar megyei Kölcsey Közművelődési Intézet igazgatója.
Visszaemlékezése szerint az amerikai városban rendezett színjátszó fesztiválon a Pinczés István vezette Debreceni Színjátszó Stúdió és a Koidzumi Hirosi vezette tojamai Bungeiza Színház társulata is ugyanazt a művet, Csehov: Leánykérés című darabját mutatta be.
Az ott kialakult barátság azóta széles körű kulturális együttműködéssé terebélyesedett a tojamai kormányzóság kulturális szövetsége, valamint Debrecen városa és Hajdú-Bihar megye között - mutatott rá Lukovics András.



 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok