2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Programiroda alakult a Haydn-évforduló megünneplésére

2006. február 24.
"Haydn-Eszterháza" néven programiroda alakult a 2009-ben esedékes Haydn-évforduló megünneplésének előkészítésére - jelentette be Bozóki András kulturális miniszter pénteken.
Moldovai Viktor, a Hungarofest Kht. ügyvezetője, Bozóki András és Malina János
Moldovai Viktor, a Hungarofest Kht. ügyvezetője, Bozóki András és Malina János

(MTI) - A Hungarofest Kht. keretein belül létrehozott iroda feladata, hogy méltó módon előkészítse a világhírű osztrák zeneszerző, Joseph Haydn halála 200. évfordulójának megünneplését és koordinálja az emlékév programjait.

Az új iroda vezetésével a miniszter Malina János zenetörténészt, zenei újságírót és ismeretterjesztőt, a Magyar Haydn Társaság elnökét bízta meg.

A kulturális tárca elképzelése szerint Eszterháza szinte vetélytárs nélküli, világraszóló kulturális attrakcióvá válhat.

A bécsi klasszicizmus kiváló mestere 1762-ben került Esterházy Miklós herceg udvarába, ahol idejét és tehetségét teljesen az alkotómunkának szentelhette. Két és fél évtizedes tevékenysége Eszterházát, a "magyar Verszáliát" az akkori zenei világ egyik központjává tette, ma pedig a világ tíz legizgalmasabb előadóhelyének egyikévé avatja.

A szaktárca az emlékévhez kapcsolódó zenei és egyéb művészeti programokra az előzetes tervek szerint 2007-ben 120 millió, 2008-ban 180 millió, majd 2009-ben 300 millió forintot fordít. Az a szándék, hogy Eszterháza a II. Nemzeti Fejlesztési Terv kiemelt eleme legyen, és 2007-ben megkezdődhessen a kastélyegyüttes rekonstrukciója.

Az új programiroda elképzelése szerint felidézik a Haydn-korabeli zenei paradicsomot az eredeti falak között, korabeli hangszerek és az eredeti előadási gyakorlat segítségével. A legtöbb hangverseny helyszíne a kastély kitűnő akusztikájú, lenyűgöző szépségű díszterme lesz.

A fejlesztésekben Ausztria is részt venne; a programiroda zenei koncepcióját és a fejlesztési terveket az osztrák kormány és Burgerland tartomány támogatja.

A 2009-es Haydn-év programját zenei versennyel, a május 31. évforduló táján rendezendő kiemelkedő eseményekkel, konferenciával és a Haydn-kiállítás megújításával kívánják emlékezetessé tenni.

Joseph Haydn (1732-1809) élete utolsó két évtizedének óriási sikereit ismerve szinte érthetetlennek tűnik, hogy halála után milyen gyorsan elfeledték muzsikáját. A múlt század kezdetén kibontakozó, a romantika reakciójaként jelentkező és a klasszicizmushoz vonzódó reneszánsz korszak fedezte fel újra zenéjét.

Az osztrák alkotó művészetének középpontjában abszolút zenei alkotások és oratóriumok álltak. Hetvenhét kvartettet és több mint száz szimfóniát alkotott, legérettebb művei közé tartozik a Teremtés és az Évszakok című oratórium.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok