2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Putyin aláírta a sárospataki könyvek visszaadásáról szóló törvényt

2006. február 8.
Megnyílt az út a sárospataki könyvek hazakerülése előtt, miután Vlagyimir Putyin, az Orosz Föderáció elnöke aláírta a föderációs törvényt a gyűjtemény visszaadásáról.

A könyvek hat évtized után a közeli jövőben térhetnek vissza Magyarországra. A magyar kormány mindent megtesz a sárospataki könyvtár gyűjteményének méltó, ünnepélyes és össznemzeti fogadásának biztosítására - jelentette be Vass Lajos politikai államtitkár, a Restitúciós Vegyes Bizottság Magyar Tagozatának társelnöke szerdán.

Vass Lajos köszönetet mondott mindazoknak a hivatalos szerveknek és személyeknek, akik - a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Vlagyimir Putyin elnök tavaly februári moszkvai találkozóján született megállapodás után - munkájukkal lehetővé tették, hogy a híres gyűjtemény a napokban visszakerülhessen hazánkba.

A Restitúciós Vegyes Bizottság Magyar Tagozatának társelnöke szerint történelmi jelentőségű és precedens értékű döntés született, hiszen eddig csak egyéni méltányosságból adtak vissza tárgyakat az egykori tulajdonosoknak, a restitúciós törvény alkalmazására most először kerül sor: Oroszország most származtat vissza először külföldi országnak a II. világháború során elszármazott kulturális értéket. A gesztusok politikája eredményezte, hogy szellemi örökségünk ezen része visszakerülhet Magyarországra. A sárospataki könyvek visszaszármaztatásához egyebek mellett hozzájárultak a javuló orosz-magyar kulturális kapcsolatok is, így például a magyarországi Orosz Kulturális Évad és az oroszországi Magyar Kulturális Évad.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok