2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Rabindranath Tagore által festett képek magyarországi kiállításában állapodott meg Bozóki András Indiában

2006. január 19.
Dr. Bozóki András magyar és Dzsaipal Reddi indiai kulturális miniszter
Dr. Bozóki András magyar és Dzsaipal Reddi indiai kulturális miniszter

(mti) Bozóki András január 15-én Újdelhiben megnyitotta a több mint két hónapig tartó magyar kulturális fesztivált, amely elsősorban Bartók Béla születésének 125. évfordulója jegyében zajlik. A megnyitón jelen volt Dzsaipal Reddi indiai kulturális miniszter is, majd a tárcavezetők hétfői találkozójukon megállapodtak abban, hogy Magyarországon bemutatják az Indiai Nemzeti Múzeum gyűjteményéből összeállított Prakriti-Purusa kiállítást, Indiában pedig egy olyan nagyszabású, a magyar kultúra egy korszakának átfogóbb bemutatására törekvő régészeti anyagot, amely a Magyar Nemzeti Múzeumé. Ekkor született megállapodás a festménykiállítások cseréjéről is.

Tárgyaltak még a nagykanizsai Brunner-gyűjtemény indiai bemutatásának lehetőségéről. Mintegy 650 képről van szó, amelyet a magyar származású, de az ázsiai országban élt Brunner Erzsébet festett. Szóba került Deák Krisztina magyar filmrendező terve, hogy filmet forgasson Brunner Erzsébet életéről.

Beszéltek továbbá egy koprodukciós film elkészítésének feltételeiről: egy indiai rendező irányításával, indiai-magyar koprodukcióban készülne játékfilm Kőrösi-Csoma Sándor életéről.

Benyomásait összegezve Bozóki András megállapította, hogy "a magyar kultúra erőteljesen jelen van Újdelhiben, és az indiai értelmiség elitje kíváncsi rendezvényeinkre".

Csütörtökön, a Magyar Kultúra Napja alkalmából ünnepséget rendeznek a Magyar Kulturális Központban, és ezen Bozóki András Indu Mazaldan műfordító társaságában bemutatja Kertész Imre: Sorstalanság című regényének hindi fordítását, majd díszelőadáson magyar nyelven, angol feliratozással bemutatják Koltai Lajosnak a regényből készült filmjét.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok