2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Rákóczi-szobrot ajándékozott a magyar állam Kassának

2006. április 4.
A magyar állam nevében Vass Lajos politikai államtitkár adta át Kassának Győrfi Sándor szobrászművész II.Rákóczi Ferencről készült alkotását.
Győrfy Sándor Munkácsy-díjas szobrász alkotása
Győrfy Sándor Munkácsy-díjas szobrász alkotása

(mti) Száz évvel azt követően, hogy a kassai Szent Erzsébet székesegyház sírkamrájában hatalmas állami pompával végső nyugalomra helyezték II. Rákóczi Ferenc és bujdosó társai földi maradványait, a felvidéki városban, a történelmi Abaúj székhelyén hétfőn sok száz határon inneni és túli magyar és szlovák előtt felavatták a fejedelem két és fél méter magas bronzszobrát, amelyet a magyar állam adományozott Kassának.


Zdenko Trebula, a megyei önkormányzat elnöke; Biró Ágnes, szlovák kulturális államtitkár; Vass Lajos politikai államtitkár (NKÖM) és Frantisek Knapik polgármester (Kassa)
Zdenko Trebula, a megyei önkormányzat elnöke; Biró Ágnes, szlovák kulturális államtitkár; Vass Lajos politikai államtitkár (NKÖM) és Frantisek Knapik polgármester (Kassa)

A szlovák és a magyar himnusz elhangzása után a szoboravatón - amelyen részt vett egyebek között Rudolf Schuster, Szlovákia volt köztársasági elnöke, Kassa város és megye vezetői, Magyarország pozsonyi nagykövete és a kassai főkonzul is - Bíró Ágnes, a szlovák kormány kulturális tárcájának államtitkára szlovákul és magyarul elmondott beszédében a magyar történelem egyik legnagyobb alakjának nevezte a nagyságos fejedelmet.
Fogalmazása szerint a mai Szlovákia nem szenvedő alanya, hanem aktív részese volt a magyar történelemnek. Ne retusáljuk ezt a valóságot - kérte.
Nincs szükség arra, hogy átírjuk, átnevezzük, módosítsuk, megmásítsuk közös történelmünket - hangoztatta a szlovák kormány államtitkára, hozzátéve: tiszteljük történelmünk személyiségeit. Legyünk büszkék arra, hogy a fejedelem, aki egy európai formátumú politikus volt, Kassán lelte meg végső nyughelyét.
Bíró Ágnes azt is elmondta: úgy érzi, egy közös történelmi esély adatott meg, hogy Szlovákia és a Magyar Köztársaság hozzájárulhat ahhoz, hogy a Kárpátok ölelte térség és Európa a szabadság, az emberi jogok, a demokrácia világa legyen, és ezáltal igaz hazájává váljon az itt élő összes népnek és nemzetnek.
Vass Lajos, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára arról szólt, hogy Rákóczi ízig-vérig európai fejedelem volt. Védelme alatt állt minden egyház, minden társadalmi réteg, minden hajlék és minden országos érték.
Megkövetelte, hogy az indulat helyett a ráció, a közösségi érdek érvényesüljön - fogalmazott.
Megemlítette, hogy az uniós csatlakozást követően tagjai lettünk egy közösségnek, amely hagyománytisztelő, mégis modern, sokszínű, de egyben egységes Európát akar. Magyarok és szlovákok útja immáron egy irányba vezet, évszázados közös sorsunk 2004-ben hivatalosan is összefonódott.
Magyarok és szlovákok együtt, az ünnephez méltó módon kívánnak megemlékezni a nagyságos fejedelemről - mondta Vass Lajos.
A szobor leleplezése pillanatában néhány szlovák nacionalista szlovák zászlót lengetve táblát emelt a magasba, amelyen Rákóczit a szlovákok hóhérjának nevezték. A szép számmal jelenlévő rendőrség nem avatkozott közbe.
Az ünnepség a szobor megkoszorúzásával és a Rákóczi induló hangjaival, a jelenlévők hosszas tapsával ért végett.
Győrfy Sándor Munkácsy-díjas szobrász alkotását a magyar állam II. Rákóczi Ferenc születésének 330., a kassai dómban történt újratemetésének 100. évfordulója alkalmából adományozta Kassának.
1906-ban, az emlékezetesen nagy állami pompával megrendezett újratemetési szertartás alkalmából Kassán felépítették Rákóczi rodostói házának pontos, méretes mását, amelynek falai között a fejedelem személyes tárgyai, korának történelmi relikviái kaptak helyet. Trianon után az épületet más, a történelmi hagyománytól idegen célokra használták. Egykori hivatásának részét kapja most vissza a ház, amikor a város a kettős évforduló okán újra felvállalja a nemzetiségek együttélésének, szabadságának eszméjét hirdető és azért küzdő II. Rákóczi Ferencet.
Czékmán Imre kassai magyar főkonzul elmondta: a szoboravató alkalmából a Kassai Szlovák Nemzeti Színházban a Liszt Ferenc Kamarazenekar ad ünnepi hangversenyt, és őszig számos további rendezvényen emlékeznek meg a nagyságos fejedelemről.




 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok