2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Re:orient a velencei magyar pavilonban

2006. szeptember 9.
A velencei építészeti biennálén, a Magyar Pavilonban pénteken megnyílt a Re:orient - rejtett hálózatok architektúrája című kiállítás.

(MTI) - A Kína globális jelentőségét és Magyarországra gyakorolt hatásait vizsgáló modern kiállítást Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára nyitotta meg mintegy félszáz érdeklődő előtt Velence festői szépségű Giardini parkjában, a X. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálé Magyar Pavilonjában.
"Mennyiben reprezentálja ez a kiállítás a mai Magyarországot?" - tette fel a kérdést az államtitkár, és így válaszolt: "A kiállítás túllép a nemzeti reprezentáció problematikáján. Egy globális jelenségre reflektál, annak lokális vonatkozásain keresztül. Ez a problémaérzékenység roppant fontos egy olyan dinamikusan átalakuló országban, mint amilyen Magyarország."
"A projekt arra példa, hogy a kulturális bezárkózás helyett mennyire fontos a nyitottság, a befogadókészség és az együttműködés. Ezek az értékek nélkülözhetetlenek mindenfajta alkotó tevékenységhez, így az építészeti gondolkodás megújításához is" - tette hozzá.




  Velence, 2006. szeptember 8.
  Schneider Márta, az Oktatási
       és Kulturális Minisztérium
       kulturális szakállamtitkára
        megnyitja a X. Velencei
          Építészeti Biennálé
          magyar pavilonját.
         MTI Fotó: Soós Lajos

A tárlat, amely a szecessziós stílusú, Maróti Géza által tervezett csodálatos pavilon belső termeiben nyílt meg, egyelőre két napig csak a sajtó és a szakma képviselői számára elérhető.
A nagyközönség szeptember 10-től november 19-ig keresheti fel a speciális installációkra épülő, több ezer kínai giccstárgyból szerkesztett kiállítást. Szeptember 7-e és 9-e között 38 másik nemzet kiállítását is megnyitják a nemzetközi kulturális rendezvényen, amelynek idei tematikája a "meta-cities" koncepcióra épült.
A globalizáció hatásait feszegető nagyszabású tárlatok egyike a magyar, amelynek megvalósításán a művészek mintegy fél éven keresztül dolgoztak. A közel húsz emberből álló alkotócsoport - építészek, szociológusok, művészettörténészek, látványtervezők valamint egy... pletykakutató - munkáját első megközelítésben a kínaiak és a franciák tárlatával vetették össze az MTI által megkérdezett nemzetközi építészek.
A program létrejöttéért felelős Petrányi Zsolt és a projektkoordinátorok vezetője, Nemes Attila a megnyitó előtt kifejtette az MTI munkatársának: a magyar tárlat egyedisége abban is megnyilvánul, hogy nem kísérőszövegekkel próbálja magyarázni a látottakat, hanem intenzív vizuális hatásokra törekszik.
Műanyag pingvinek, több száz játékautó, fröccsöntött medúzák, műszőr-játékmacskák és fémhulladékokból összeállított kínai hangfalak láthatók többek között a magyar képzőművészek különleges hatású tárlatán.
A kiállítás hivatalos megnyitója után egy órával még mindig sok érdeklődő kereste fel az izraeli, a dán és az amerikai pavilonok szomszédságában elhelyezkedő épületet.

 

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok