2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Rendhagyó Munkácsy-kiállítás Kaposváron

2006. március 6.
Horváth János művészettörténész, Pákh Imre magánműgyűjtő, Lamperth Mónika belügyminiszter, Vass Lajos politikai államtitkár és Sárdi Árpád, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke
Horváth János művészettörténész, Pákh Imre magánműgyűjtő, Lamperth Mónika belügyminiszter, Vass Lajos politikai államtitkár és Sárdi Árpád, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke

Csaknem félszáz darabból álló Munkácsy-kollekció látható március 9. és április 23. között a Kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban.

A bemutatásra kerülő 46 festményt a Magyar Nemzeti Galéria, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a békéscsabai Munkácsy Emlékház, valamint a szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből válogatták, valamint az Egyesült Államokban élő Pákh Imre gyűjteményéből is kiállítanak 28 darabot. A vándorkiállítás kapcsán most első ízben két magyarországi műgyűjtő is felajánlotta eredeti Munkácsy festményét. A március 5-i sajtóbemutatón részt vett Pákh Imre amerikában élő műgyűjtő, Lamperth Mónika belügyminiszter, valamint Vass Lajos politikai államtitkár.

A tavalyi nagyszabású Munkácsy kiállítást 360 ezren látták a Magyar Nemzeti Galériában. Nagyszerű dolog, hogy ezen tárlat egy része, kiegészülve Munkácsy relikviákkal, személyes tárgyakkal vándorútra indult több vidéki városunkba - mondta Vass Lajos.

A kaposvári kiállítás érdekessége, hogy együtt látható a három Krisztus-kompozíció, valamint a Honfoglalás című festmény szegedi múzeumban őrzött hét méter széles változata. A kiállítás rendezője arra törekedett, hogy a múzeum nagytermében ugyanazt a megvilágítási technikát használja, amit Munkácsy alkalmazott a festményein. A sötét és magas kiállító teremben a lámpák fénye csak a festményekre irányul, ezáltal a nézőben azt az illúziót keltve, hogy egy térben mozog a képen szereplő alakokkal.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok