2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Római gálya a Dunán

2006. augusztus 31.
A Regensburgi Egyetem és a BTM Aquincumi Múzeum együttműködési programja a Limes kulturális útvonal keretében.

Az Exploratio Danubiae 2006 együttműködési program előzménye a 2005-ben 15. alkalommal megrendezésre került Roman Military Equipment Conference (ROMEC) a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében. Ekkor merült fel a közös német-osztrák-magyar projekt szervezésének az ötlete, melynek keretében a Regensburgi Egyetem Régészeti Tanszékének diákjai által 2004-ben rekonstruált késő antik római úszóművel (latin nevén: Navis Lusoria) a Duna folyamán lehajózzanak Budapestig, érintve a római "limes" (a római birodalom Duna-menti határvonala) főbb állomásait.

A projekt célja az antik római kor dunai hajózásával kapcsolatos kérdéseinek, valamint a limes útvonal fejlődésének a kutatása. Az útvonal állomásai közös történelmi múlttal rendelkeznek, ezáltal a helyi kulturális és tudományos szervezeteket egymáshoz köti, és további közös programokat, együttműködéseket generál.


A program további célja a római gálya, mint látványosság, attrakció bemutatása, mely élő betekintést nyújt az antik római kori életmódba, az európai történelem egy jelentős, értékes korszakába.

A közel 3 hétig tartó utazás során a tudósokból és diákokból álló legénység 18 helyszínen táborozik majd le. A magyar határt augusztus 28-án lépték át. A hazai "limes" helyszínek közül Dunaremete, Nagybajcs, Komárom, Esztergom, Szentendre és Budapest lesznek a hajó állomásai. Budapesten az Aquincumi Múzeum látja majd vendégül a csapatot szeptember 2-3-án, kulturális program kíséretében, ahol a gályát az érdeklődők ki is próbálhatják.

Szeptember 2-án - a MAHART Zrt. jóvoltából - lehetőséget kaptunk arra, hogy a gálya lehajózhasson Budapest központjáig és 1-2 óra időtartamra megállhasson a Batthyányi téri kikötők egyikén, így a turisták számára minél szélesebb körben bemutathassuk a hajót és felhívjuk a figyelmet az Aquincumi Múzeum hétvégi programjára.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok