2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Sólyom László február 3-án hivatalos látogatást tesz Németországban

2006. január 20.
Sólyom László köztársasági elnök február 3-án miniszterek társaságában hivatalos látogatást tesz Németországban - hangzott el csütörtökön Berlinben az 1956-os forradalom németországi évfordulós rendezvényeit és a németországi magyar kulturális évad programját ismertető nagykövetségi sajtóértekezleten.

(MTI) - Horst Köhler német államfő hivatala korábban azt közölte, hogy Köhler február 4-én és 5-én Drezdában találkozik hat európai uniós ország államfőjével, köztük Sólyom Lászlóval. Köhler száz diákot is meghívott a szász tartományi székhelyre, akik azt vitatnák meg, miben rejlik Európa összetartó ereje, s tapasztalataikat megosztanák az államfőkkel is.

Az 1956-os forradalom 50. évfordulóján a berlini Collegium Hungaricum, a nagykövetség, valamint német tudományos központok közös szervezésében rendezvények sokaságát kívánják megrendezni, köztük olyanokat, amelyek a magyar események kevésbé ismert vonatkozásait tárnák fel. Ilyen például az 1956. november 5-én Nyugat-Berlin Schöneberg kerületének városháza (egyben az akkori városállam kormányzat székhelye) előtt lezajlott tüntetés a magyar forradalom mellett.

A két államfő védnökségét élvezi a március 9-én kezdődő és 2007-be is belenyúló németországi magyar kulturális évad, amelynek első napján szeretnék megkezdeni a Collegium Hungaricum új épületének felhúzását, átadását pedig az évad végére időzítenék. A Berlin szívében, a Humboldt egyetem központi épülete mögött elterülő telek 1923-ba került magyar tulajdonba. Ezen a telken állt a Collegium Hungaricum régi épülete, amelyet a világháborúban lebombáztak.

Az évadot Ungarischer Akzent (Magyar Hangsúly) címmel rendezik meg, utalva arra is, hogy Németországban nem egy ismeretlen országot hoznának közelebb a németekhez, hanem súlypontok elhelyezésével kívánnak magyar kulturális keresztmetszetet nyújtani. Az 1956-os események évfordulós rendezvényei beleépülnek a kulturális évad programjába, amelyet június 9-én, a németországi labdarúgó világbajnokság miatt megszakítanak, hisz egy hónapig az ország csak a futballra figyel majd.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok