2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Steve Reich állami kitüntetést vett át Budapesten

2006. december 7.
Steve Reich, magyar származású amerikai zeneszerző a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetésben részesült; az elismerést Schneider Márta kulturális szakállamtitkár adta át szerdán este, a hetvenedik születésnapját ünneplő művész tiszteletére rendezett budapesti koncert keretében, a Művészetek Palotájában.
Steve Reich kompozícióit az Amadinda zenekar, az UMZE kamaraegyüttes és a Schola Cantorum Budapestiensis szólaltatta meg a zeneszerző jelenlétében, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A koncerten Rácz Zoltán vezényelt.

A műsoron szerepelt a Music for Mallet Instruments, a Voices and Organ, a Music for Pieces of Wood, a Music for a Large Ensemble, valamint a You Are című szerzemény is, amelyet Magyarországon még nem hallhatott a közönség.

A zeneszerzőt csütörtökön a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tiszteletbeli professzorává fogadja. Steve Reich - akinek egyik nagyszülője Magyarországról vándorolt ki az Egyesült Államokba - filozófiából szerzett diplomát a Cornell Egyetemen, majd zenét tanult a Juilliard School of Musicban, ezután ütőhangszeres képzésen vett részt Ghánában és zenei kurzuson Kaliforniában.

A művész évtizedes kapcsolatot ápol a magyar zenei élet több meghatározó alakjával és együttesével.

Steve Reich új darabot komponál 2009-re, az Amadinda együttes fennállásának 25. évfordulójára, az ősbemutató Budapesten lesz.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok