2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"A szabadság hangja" a londoni Barbican központban folytatódik

2006. október 3.
Október 5-én veszi kezdetét a The voice of Freedom a londoni Barbican központban, ahol filmbemutatók és beszélgetések várják a látogatókat. A brit főváros egyik legjelentősebb kulturális komplexumának falait egy hónapon keresztül a Magyar Nemzeti Múzeum fotográfiai gyűjteményéből származó felvételek díszítik majd.
Az öt napos "magyar fesztivál" kurátorának Bogyay Katalin Vivienne Menkes-Ivryt kérte fel, a filmeket Catherine Portuges amerikai filmkritikus válogatta.

A programok Mészáros Márta A temetetlen halott című filmjének bemutatójával kezdődnek október 5-én, melyre a rendező is a brit fővárosba látogat. Mészáros Márta a vetítés után Catherine Portugese beszélgetőpartnere lesz. A filmet a Barbican után Liverpoolban és Oxfordban is bemutatják.

A Barbican moziban A temetetlen halott mellett a közönség számos magyar filmalkotással ismerkedhet meg, köztük olyan klasszikusokkal, mint például Fábry Zoltán Húsz óra, Jancsó Miklós Szegénylegények, Szabó István Apa, valamint Makk Károly Szerelem című filmjei.

A játékfilmeken kívül a Barbican bemutatja Colin Keith Gray és Megan Raney Aarons kanadai rendezők Freedom's Fury című dokumentumfilmjét, mely a sporttörténelem elhíresült meccsét, az 1956-os olimpiai jétékok vízilabda döntőjét örökíti meg, melyen Magyarország Szovjetúnió elől vitte el az arany medált. A film producerei között olyan neveket találunk, mint Quentin Tarantino és a magyar származású Andrew Vajna. A vetítés egyben a film hivatalos nagy-britanniai bemutatója.

A Barbican Cinema október 10-én Bereményi Géza Eldorádó című alkotásával végződik, aki a film után John Cunningham íróval, a Hungarian Cinema: from the Coffee House to Multiplex (Magyar mozi: a kávéháztól a multiplexing) című könyv szerzőjével beszélget majd.

Viktor Sebestyén Twelve Days: Revolution 1956. How the Hungarians tried to topple their Soviet masters (Tizenkét nap: Forradalom 1956, avagy hogyan próbálták a magyarok ledönteni szovjet uraikat) című kötetét október 6-án pénteken Francis Bennett a Titkos királyság című könyv szerzője mutatja be ugyancsak a Barbicanban. Victor Sebestyén 1955-ben született Budapesten, és mindössze egy éves volt, amikor szüleivel együtt elhagyta Magyarországot. Élete mégis gyökeresen összefügg a forradalommal, hiszen családja a szovjet tankok és a megtorlás elől menekülve keresett új hazát. A kötetből a világhírű angol színművész Susanna York olvas fel részleteket, a szerző beszélgetőpartnerei pedig Sir Bryan Cartledge hazánk egykori brit nagykövete, valamint Duncan Shiels író lesznek.

A Barbican következő irodalmi eseményére október 8-án kerül sor. Az est házigazdái egytől egyik magyar származású, Angliában élő írók, mint például George Szirtes, Tibor Fisher, George Gömöry valamint Stephen Vizinczey. Az irodalmi szalonon mindegyik író egy saját maga által választott részletet olvas fel 1956-hoz kapcsolódó írásaiból.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok