2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Száz éve nyugszik Kassán II. Rákóczi Ferenc - megkezdődött az emlékünnepség

2006. október 30.
Kassán pompázatos külsőségek közepette kezdődött meg vasárnap a II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem újratemetésének 100. évfordulójára rendezett ünnepségsorozat záró rendezvénye, amelyen számos magyar és szlovák prominens politikus is részt vesz, köztük Sólyom László köztársasági elnök, Kassa város és a környező megye vezetői. Az Oktatási és Kulturális Minisztériumot Arató Gergely államtitkár képviselte.
rakoczi_kassa.jpg
MTI Fotó: Vajda János

Száz évvel ezelőtt, 1906. október 29-én helyezték végső nyugalomra II. Rákóczi Ferenc és bujdosó társai földi maradványait Kassán, a Szent Erzsébet székesegyház kriptájában. A kassaiak a Habsburg-ellenes szabadságharc vezetőjének újratemetését elelevenítették fel vasárnap méltó pompával, látványos külsőségek közepette.
Az események a történelmi Abaúj megye székvárosának pályaudvarán kezdődtek. Ide futott be kétszáz utassal a Rákóczi-emlékvonat, amely Budapestről indulva a fejedelem hamvait szállító szerelvény útvonalán haladt végig, Miskolc, Szerencs, Sárospatak érintésével. Az utasokat a város vezetői és több száz kassai fogadta.
 
rakoczi_vonat2.jpg
Abaúj megye székvárosának, Kassának pályaudvarára befut a Rákóczi-emlékvonat.
MTI Fotó: Vajda János

Arató Gergely, az oktatási és kulturális minisztérium államtitkára az ünnepélyes fogadtatáskor hangsúlyozta: II. Rákóczi Ferenc európai léptékben gondolkodott, értette és érezte a diplomáciai kapcsolatok akkoriban kialakuló nemzetközi hálóját. Szövetségi politikájában, tárgyalásai során a nemzetközi viszonyok figyelembe vételével kereste az önálló Magyarország helyét Európa politikai térképén.
A fejedelem szavait idézve azt mondta: II. Rákóczi Ferenc cselekedeteit az igazságosság vezérelte. "Jót tettem a szegényekkel(...), a balsorsot erős lélekkel viseltem, a sikerek nem tettek elbizakodottá, a közérdeket a magánérdekeim elé helyeztem, nappalaimat, éjszakáimat pihenés nélkül munkában töltöttem, megvetettem a gazdagságot, a közjó szolgálatát egészségem, életem, családom gyarapodása elé helyeztem. Adott szavamat szentül megtartottam."
Mindannyiunk számára irányadó gondolatok ma is, 330 évvel születése után - fűzte hozzá az államtitkár, megjegyezve: a fejedelem nagy álmát, a nemzeti függetlenséget nem érte el, de a szabadságharcot lezáró béke 200 évre a többi tartományhoz képest nagyobb függetlenséget és a dinamikus fejlődés lehetőségét biztosította a történelmi Magyarországnak.

rakoczi_kassa2.jpg
Rákóczi képmását viszik lovaskocsin Kassa utcáján.
MTI Fotó: Vajda János

A pályaudvarról több ezer fős menet indult a belváros felé, korhű ruhába öltözött kurucokkal, hintókkal, lovasokkal.
A díszmenet megrendezésére Beke Sándort, a kassai magyar színtársulat, a Thália Színház alapítóját, az Egri Gárdonyi Géza Színház nyugalmazott igazgató-főrendezőjét kérték fel. A rendező az MTI-nek elmondta: nem az 1906-os újratemetés pompáját ismétlik meg, hanem a fejedelem egyfajta balladisztikus hazatérésének misztériumát.
A színpompás felvonulást a történelmi városháza erkélyéről tekintette meg Sólyom László vendéglátói társaságában.
Kassa példát ad az országnak arra, hogyan lehet és kell együtt ünnepelni történelmi múltunk közös gyökereit - hangoztatta Sólyom László, amikor a kassai Szent Erzsébet székesegyház közelében összegyűlt több ezer - nemzeti színű és magyar történelmi zászlót boldogan lobogtató - ember előtt beszélt. Szavai szerint Rákóczi korában nem volt nemzetiségi kérdés. Amikor Rákóczi kibontotta zászlaját, hatezer szlovák kuruc csatlakozott hozzá.
A szónok rámutatott: az európai unión belül a két ország hasonló értékeket érvényesít. A múltunk összeköt, ezt fel kell mutatni arra a jelenre, amelyben szintén együtt vagyunk egy nagy nemzetközi közösségen belül. Ez utóbbi, az EU mindenekelőtt az értékek és a jogok közössége. Az unió azért jött létre, hogy békében és barátságban éljenek egymással, egymás mellett a különböző nemzetiségűek, mindenkinek a jogait megvédje - fűzte hozzá. Az unió országaiban élő kisebbségeknek megvan a joguk a saját történelmükhöz, nyelvükhöz.
Sólyom László kifejezte háláját Kassának, amely lehetővé tette a közös ünnepséget, Kassa ezzel is bizonyította a maga méltóságát, nyíltszívűségét.
Frantisek Knapik, Kassa főpolgármestere a megemlékezésen II. Rákóczi Ferencről azt mondta: sok tekintetben jelentősen befolyásolta saját korát, és az utána következő generációkra is nagy jelentőséggel bírt.
A főpolgármester Rákóczi jelszavát - Istennel, a hazáért és a szabadságért - felidézve úgy fogalmazott: ez nem merült feledésbe, semmit nem veszített értékéből, érvényéből, az idő és Kassa sem felejtette ezt el. Rákóczi értékei egyetemesek és örök érvényűek; közös nevezőjük a bátorság, a hit az igazságos ügyben, a hazaszeretet és a szabadság tisztelete.

A beszédek elhangzása után a kassai dómban magyar és szlovák nyelven ünnepi szentmise kezdődött, ott, ahol napra pontosan száz évvel ezelőtt örök nyugalomra helyezték II. Rákóczi Ferenc fejedelmet és bujdosó társait. A zsúfolásig megtelt dóm padsoraiban ott volt Sólyom László magyar köztársasági elnök, Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, és többen mások. Szlovákiát az egyházi szertartáson Zdenko Trebula, a Kassa megyei közgyűlés elnöke és Frantisek Knapik, Kassa polgármestere képviselte.

A szentmisét követően Sólyom László megkoszorúzta II. Rákóczi Ferenc és bujdosó társai, a vele együtt 1906. október 29-én újratemetett Zrínyi Ilona, Rákóczi József, Bercsényi Miklós, Csáky Krisztina, Esterházy Antal, Sibrik Miklós síremlékét a székesegyház altemplomában.
Kassán tavasz óta tartanak a Rákóczi-év rendezvényei. Ezeknek egyik kiemelkedő jelentőségű eseménye volt, amikor a rodostói Rákóczi-ház pontos másaként 1906-ban itt felépített épület udvarán felállították a magyar állam adományozta, egész alakos Rákóczi-bronzszobrot, Győrffy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását.
A köztársasági elnök koszorút helyezett el a fejedelem szobránál, amelyet a kassai "Rodostó ház" udvarán állítottak fel idén áprilisban. 
       Frantisek Knapik, Kassa
        polgármestere (j2) és
      Sólyom László magyar
     köztársasági elnök (j) a
      Szent Erzsébet Dómban
    rendezett istentiszteleten.
       MTI Fotó: Illyés Tibor
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok