2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Szeptemberben Román Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban

2006. szeptember 20.
A Román Filmhetet szeptember 21. és 28. között rendezik meg a budapesti Urániában. A Filmhéten az elmúlt két év román filmterméséből válogattak a szervezők, de vetíteni fogják az idei Cannes-i Filmfesztivál díjazott román játékfilmjeit is, a Hogyan éltem túl a világvégét?, mely a Legjobb Színésznő díját nyerte az Un Certain Regard szekcióban illetve az Arany Kamera-díjas Volt vagy sem című filmet is.
A most megrendezendő filmhéten 7 játékfilmet, 2 egészestés dokumentumfilmet és 4 rövidfilmet láthat a nagyközönség és a filmszakma az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A szeptember 21-i nyitó díszelőadáson Napoleon Helmis: Olasz lányok című vígjátékát vetítik. A film két fiatal román lányról szól, akik sivár mindennapjaikat külföldi munkára cserélnék, ám ez nem is olyan egyszerű...
A nyitó előadás díszvendége lesz Napoleon Helmis, a film rendezője és Marcel Iures, a román származású hollywood-i színész is.

Az Olasz lányok című film plakátja
Az "Olasz lányok" című film plakátja

Játékfilmek

A Román Filmhéten bemutatják a 2006-os Cannes-i Arany Kamera-díjas Volt vagy sem című filmet, Corneliu Porumboiu alkotását, amely mellesleg megkapta az Europa Cinemas díját is és a Transsylvánia Nemzetközi Fesztivál három másik díját is. A film az 1989-es romániai forradalmat meséli el a maga sajátos, ironikus módján. A filmet a magyarországi Román Filmhét után fogják bemutatni Bukarestben, szeptember 29-én.

A Volt vagy sem című film plakátja
A "Volt vagy sem" című film plakátja

Vetíteni fogják Catalin Mitulescu filmjét, a Hogyan töltöttem a világvégét?, a film főszereplője, Dorotheea Petre ezévben Cannes-ban elnyerte a Legjobb Színésznő díját, az Un Certain Regard szekcióban. A film Ceausescu Romániájáról fest érzékletes képet egy kamaszlány és egy kisfiú szemszögéből. A film vetítésére Budapestre érkezik a film főszereplője, Dorotheea Petre is.

Dorotheea Petre a Hogyan töltöttem a világvégét? című filmben
Dorotheea Petre a "Hogyan töltöttem a világvégét?" című filmben

A román film legismertebb alkotójától, Lucian Pintilie-től egy rövidjátékfilmet mutatnak be, Tertium non datur címmel.

A filmhét programján szerepel Tudor Giurgiu Beteges kapcsolatok című, nagy vihart kavart filmje is, mely egy fiatal lányról szól, aki nem tud választani két szerelme között, akik közül az egyik nő...

A Beteges kapcsolatok című film két főszereplője
A "Beteges kapcsolatok" című film két főszereplője

Szintén a Román Filmhét vendége lesz, a félig már hollywoodi, román filmsztár, Marcel Iures is, aki olyan filmekben szerepelt, mint az Interjú a vámpírral, a Mission Impossible, és a Hart háborúja. A filmhéten a Gól című filmjét fogjuk vetíteni, melyet 2005-ben készített Danny Cannon rendezésében.

Dokumentumfilmek

Két egészestés dokumentumfilm szerepel a Román Filmhét műsorán, az egyik a Goldfaden öröksége, mely Avram - Abraham - Goldfaden, az egyetemes zsidó színház megteremtőjének életét mutatja be s nem mellékesen foglalkozik a mai jiddis színház helyzetével is.
A másik dokumentumfilm, A parancsra születtek című film kegyetlen témát boncolgat. 1966-ban Ceausescu Romániájában életbelépett a hírhedt 770-es rendelet, mely betiltotta az abortuszt. Az elkövetkezendő években a normális, természetes szaporulaton túl, több mint kétmillió gyermek született az országban. A titkos abortuszokba több, mint 10 ezer nő halt bele s azóta felnőtt az a nemzedék, mely ennek a dekrétumnak köszönheti életét...

A Parancsra születtek című film plakátja
A "Parancsra születtek" című film plakátja

A kínálatot még négy rövidfilm színesíti, melyek között szerepel Cristi Piui - a Lazarescu úr halála című film rendezőjének egyik rövidfilmje is, Cigaretta és kávé címmel. Ez a film 2004-ben Berlinben Arany Medve díjat kapott.

A filmek román nyelven, magyar szinkrontolmácsolással ill. angol felirattal láthatók.

A Román Filmhét az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a budapesti Román Kulturális Intézet, a Román Nagykövetség és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös projektje.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok