2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Szlovén-magyar oktatási, tudományos és kulturális program

2006. február 24.
A szlovén és a magyar kormány közötti oktatási, tudományos és kulturális együttműködésről írt alá három évre szóló programot a két ország kulturális minisztere, Vasko Simoniti és Bozóki András pénteken Budapesten.
Vasko Simoniti szlovén és Bozóki András magyar kulturális miniszter
Vasko Simoniti szlovén és Bozóki András magyar kulturális miniszter

(MTI) - Vasko Simoniti a 2006-tól 2008 végéig szóló program jelentőségét méltatva újságírók előtt arról szólt: az okmányban általánosságban fogalmaztak, de elég konkrétan ahhoz, hogy pontosan megjelöljék az együttműködés területeit.

Bozóki András a program tartalmi elemeit ismertetve elmondta, hogy a Magyar Rádió Zenekara a Bartók-évad alkalmából koncertet ad majd Ljubljanában, míg az örökségvédelem területén szlovén-magyar közös bizottság alakul, "különös tekintettel a lendvai várra".

Hozzátette, hogy hasonlóképpen fontos számukra a határ menti együttműködés, és a kisebbségek kultúrájának ápolása.

A miniszter kiemelte: 2008-ban Szlovénia vezeti az Európai Uniót, szeretnének abban az évben szlovén kulturális heteket rendezni Magyarországon.

Bozóki András hangsúlyozta, hogy a tárgyaláson minden kérdésben egyetértettek, Szlovénia és Magyarország között "nincsen sem politikai, sem kulturális konfliktus".

Szólt arról is, hogy a szlovén fél "élénken érdeklődött" az Európa kulturális fővárosa programról, és felveszi majd a kapcsolatot a cím 2010-es magyar várományosával, Péccsel, már csak azért is, mert két évvel később egy szlovén város nyeri el ezt a rangot.

A pénteken aláírt program keretében egyéb kulturális eseményeket, például kiállításokat, csereprogramokat és tanulmányutakat is szerveznek.

A megállapodásban szerepel számos oktatási és kulturális intézmény közvetlen együttműködése, audiovizuális és filmművészeti kooperáció, valamint a kisebbségek kulturális együttműködésének, oktatási és kutatási tevékenységének támogatása is.



 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok