2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A szocreált is feltámasztják a kulturális örökség napján

2006. szeptember 15.
Ha szeptember harmadik hétvégéjén kedvet érez ahhoz, hogy a "szocreál" építészeti és életstílusbeli világába meneküljön, válassza az örökségvédelmi ünnep ingyenes programjait.
Országszerte mintegy félezer helyszínen szerveznek "épületlátogatási tárlatot" a szeptember 16-17-i hétvégén - mondta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke. Varga Kálmán, az A fél(t)múlt építészete című Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozattal kapcsolatban hozzátette: a közönség számára ingyenes örökségvédelmi ünnepen olyan épületeket szeretnének megmutatni, amelyek az 1940-es évek végétől az 1970-es évek építészeti stílusáig bezáró világot jelenítik meg.

Az idei témaválasztásban nagy szerepet játszott az 1956-os forradalom 50. évfordulója - a szervezők tisztelegni szeretnének a szabadságharc emléke előtt is.
 
A rendezvénysorozat több mint 180 ezer látogatóra számít az olyan exkluzív - helyenként mai napig működő - épületegyüttesekben, mint például a paksi Radioaktív Hulladékkezelő, a Budapesti Kutatóreaktor, a Csepel Művek, a budai Sziklakórház vagy a pécsi, dunaújvárosi épületegyüttesek - ismertették a szervezők. A hétvégi Kulturális Örökség Napjai országos megnyitóját péntek délután két órától tartják a Budapesti Műszaki Egyetem R épületében.
 
A Kulturális Örökség Napjai az elmúlt évek tapasztalatai alapján jó hatással vannak a belföldi turizmusra is, mindez mutatja a "örökség-turizmus" fontos vonzerejét - mondta a tájékoztatón Somogyi Zoltán, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára. A politikus megjegyezte: szeptember közepétől a Magyar Turizmus Rt. és néhány utazási iroda "The Revolution Tour" címmel az 1956-os forradalom fővárosi színhelyeit bemutató túrát szervez külföldi turisták számára.
 
A hétvégi rendezvények mellett a KÖH más programokat is szervez a "szocreál" építészeti tematikával kapcsolatban: szeptember 14-től december 1-ig Budapesten, az Örökség Galériában kiállítás látható majd a Magyar Építészeti Múzeum gyűjteményéből. Egynapos konferenciát tartanak szeptember 18-án Miskolcon A fél(t)múlt - a szocialista realizmus építészeti, társadalomtörténeti és vizuális antropológiai aspektusai címmel.
 
Európa 48 országában rendeznek hasonló, ingyenes épületlátogató-hétvégéket. Magyarország több mint egy évtizede csatlakozott a francia kezdeményezéshez, azóta szeptember minden harmadik hétvégéje az örökségvédelem ünnepe.
 
Kultúrvákum Egyesület tavalyi sikeres bemutatkozása után idén is részt vesz a Kulturális Örökség Napjainak szervezésében. Az Egyesület ennek az időszaknak néhány kevésbé ismert területét kívánja bemutatni egy előadássorozat keretében, mely az 1945 és 1980 közötti városi kultúrára fókuszál. A témakörök meghatározásánál a szervezők törekedtek arra, hogy több generáció számára is érdekes programot nyújtsanak.
 
A felkért előadók, akik szakterületük tekintélyei, olyan változatos témákról ejtenek szót, mint az első magyar számítógép születése, az első magyar aranylemez; a háztartási gépek kultusza; a korszakot jellemző építészet; presszókultúra; közlekedés; reklámvilág; képzőművészet vagy éppen a szocialista operett.
 
Az előadássorozatot az Örökség Napjait megelőző héten, szerdától péntekig (szeptember 13-15.) tartják a koraesti órákban (17:30-tól). A helyszínt az Elektrotechnikai Múzeum biztosítja (Budapest, VII. kerület, Kazinczy u. 21.; www.emuzeum.hu ).
 
A programsorozat lezárásaként vasárnap este 18 órától (szeptember 17.) a kor hangulatát megidéző filmvetítést, majd táncestet rendeznek, ez utóbbi zenei hátterét DJ Shuriken szolgáltatja az 1945-1980 közötti időszak táncdalaiból. A zárórendezvény helyszíne a Kuplung (Budapest, VI. kerület, Király u. 46.; www.kuplung.net).
 
A programokon a részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak. További információk a Kultúrvákum Egyesület honlapján találhatók: www.kulturvakum.fw.hu

A Kossuth bicentenárium évében alapított, és a nándorfehérvári győzelem 550. évfordulójának tiszteletére először megrendezett "Vivát huszár" c. hagyományőrző huszárpróbával a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség emlékezni kíván a magyar katona több mint ezer éves bátor helytállására.
 
 
 
 
 
 
A rendezvény résztvevői:
 
Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség  Az Európai Hadtörténeti Szövetség: cseh, lengyel, német, olasz, osztrák, román, és szlovén nemzetiségű hagyományőrzők A versenyszámok: lovak időre való hagyományos szerszámozása, a korhű egyenruha pontozásos megmérettetése, kelevézhajítás, ágyúfoglalás, fix és verhető akadályugratás, hídon átkelés, sövényugratás, célba lövés, szablyavívás, illetve "huszárvágások" és más ügyességi feladatok.
 
Program:
 
Szeptember 15., péntek

09.00-12.00 Huszárpróba - Ügyességi csapatverseny  I.
13.00-18.00 Huszárpróba - Ügyességi csapatverseny  II.
19.00-tól Nemzetközi Katonai Hagyományőrző és Huszár Parádé Komáromban
 
Szeptember 16., szombat
 
08.00-12.00 Huszárpróba - Ugróverseny 6 akadályon - Egyéni I. Gyalogsági alaki gyakorlatok és bemutatók
13.00-17.00 Huszárpróba - Ugróverseny 6 akadályon - Egyéni II.
15.00-18.00 Díszőrség és díszjárőr - a Történelmi Hétpróba idején
18.00-19.00 Hadibemutató - Csatajáték a nemzetközi gyalogság és a huszárok  részvételével
20.30 -  "HÍRES KOMÁROM" A nemzetközi katonai hagyományőrző találkozó résztvevőinek közreműködése a Komárom történelmét megelevenítő történelmi színjátékban.
 
"Híres Komárom..." történelmi hétpróba és színjáték
  15.00-18.00 Történelmi hétpróba. A történelmi hétpróba során a  látogatók bekapcsolódhatnak a különböző korokat megjelenítő helyszíneken folyó tevékenységekbe, próbára tehetik magukat, hogyan állták volna meg a helyüket a régi időkben. A vállalkozó kedvű időutazóknak a sok-sok próba közül legalább hetet kell teljesíteniük, hogy elegendő aranytallérral bírjanak ahhoz, hogy a "Hétpróba boltban" vásárolhassanak. Hetedik alkalommal kerül bemutatásra mintegy 150 helyi és környékbeli amatőr szereplő és a katonai hagyományőrzők közreműködésével a "Híres Komárom..." történelmi színjáték, mely 24 jelenetben mutatja be Komárom történelmét a római kortól napjainkig.
 
A rendezvények látogatása ingyenes!
 

 

1. Drégelyvár túra
 
Az 1274-1285 között épült kicsiny vár Szondi György vezette maroknyi védőjével 1552. nyarán három napig állta Ali budai pasa több mint tízezres seregének ostromát. A napjainkra megmaradt alig pár régi falszakasz és omladozó bástyamaradvány helyreállítása a Drégelyvár Alapítvány évek óta tartó, s ma már látványosnak mondható munkájának köszönhető. A várromtól szép kilátás nyílik az Ipoly-völgyre, a Cserhátra és a szlovákiai hegyek felé.
 
A várhoz a látogatók másfél órás sétával érnek el a túravezetővel, ahol egyórás ismertetőt hallgathatnak meg a várról és történetéről. A program teljes időtartama kb. 4 óra. A részvétel ingyenes.
Találkozó: 2006. szeptember 16-án 12.45 órakor Drégelyvár állomáson. A Bp-Nyugati pu-ról 10.55 órakor indul vonat.
Információ: Teszáry Károly, 70/254-1658


2. Évszázados hagyományok a Normafa környékén
 
A séta útvonala: Normafa - határkő, Szent Anna rét - Szent Anna-kápolna, Kossuth-szobor, Régi sísánc, Erzsébet-térdeplő; Gyermekvasút - Virágvölgy megálló, Katonasírok, KFKI lakótelep - határkő. A túra időtartama kb. 2 óra. A részvétel ingyenes.
Találkozó: 2006. szeptember 17-én 10.00 órakor a Normafa-síház mellett.
Információ: Salamin András, 30/475-1530; Kézdy Pál, 30/663-4655
 
3. Alcsúti Arborétum
 
József nádor egykori kastélykertje 40 hektár területű, fő épülete a klasszicista kastély Pollack Mihály munkája. Mára csak a homlokzat és a kastélykápolna maradt meg belőle. Az arborétum óriás fái több korabeli épületet és építményt rejtenek: szép hidakat, kilátó-zenepavilont, babaházat, medveházat, csörgedezőt, Lourdesi-barlangot.
A szakvezetés során a résztvevők megismerkedhetnek az arborétum történetével és gazdag növényvilágával. A séta időtartama kb. 2 óra. A részvétel ingyenes.
Találkozó: 2006. szeptember 16-17-én 11.00 órakor az arborétum pénztáránál.
Információ: Boross József, 22/353-219
 
Forrás:
Részletes programajánló tematikus bontásban:
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok