2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Szolnok "Róma bűvöletében"

2006. március 2.

Piranesi olyan különleges építész volt, aki nem kivitelezett terveivel, hanem elméleti munkásságával - régészi-történészi tevékenységével - legfőképpen pedig grafikusművészként hagyott nagyszerű örökséget az utókorra. A művészről most emlékezik meg e monografikus kiállítás keretében a budapesti Szépművészeti Múzeum, ahol rézkarcaiból, ha nem is teljes, de gazdag gyűjteményt őriznek.

Dr. Czére Andrea, a kiállítás kurátora elmondta: Piranesi hatalmas életműve az ókori művészetről szóló elméleti munkáktól, a görög és római művészetekkel kapcsolatos vitairatoktól az építészeti fantáziákig és megvalósult tervekig, a kiadói és műkereskedői tevékenységtől a műtárgy-restauráláson át a nagyszabású rézkarcsorozatokig ível - ez utóbbiak a főművei.

Tehetsége is elsősorban a grafikára predesztinálta, s ezt a művészeti ágat az antik építészeti kultúra terjesztésére és nagyszabású képzőművészeti alkotások - főként a turisták és műkedvelők által kedvelt veduták, látképek - készítésére egyaránt alkalmassá tette. Pályája harmincöt esztendeje alatt több mint ezer rézkarcot készített, de kiadott albumainak egyes lapjain gyakran két, három, sőt tizenkét önálló kompozíció is előfordul.

Vass Lajos hangsúlyozta: a minisztérium célja, hogy a vidéki kiállítóhelyek is egyre inkább alkalmassá váljanak nagyszabású hazai és nemzetközi kiállítások fogadására.

A kiállítás Szolnok 2005-ben felújított egykori zsinagógájában tökéletes kiállítóhelyet kapott; és a szervezők reményei szerint a művészetértő szolnoki közönség részéről is nagyszerű fogadtatásra talál majd. A megjelenteket köszöntötte Tokár István, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, Botka Lajosné, Szolnok polgármestere és Dr. Horváth László, a galéria igazgatója is.

A Szolnoki Galériában látható gyűjtemény 51 darab, 1743-1778 közötti időszakból származó rézkarcból áll. A kiállítás a 100 éves Szépművészeti Múzeum egyik utazó tárlata, amely Szolnok után április közepétől a győri Városi Művészeti Múzeumban lesz látható. ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok