2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Szolnokra érkezett a Népi Örökségünk vándorkiállítás

2006. február 11.

Vass Lajos politikai államtitkár a Szolnoki Megyeházán nyitotta meg a Sisa Béla munkásságát bemutató fotókiállítást.

A 25 paravánon kiállított fotókon az 1700-1800-as évekből származó épített környezet emlékei láthatók. A kiállítás Sisa Béla 63 éves, jászberényi születésű építész munkásságát dicséri. Sisa Béla az Országos Műemlék Felügyelőség szervezésében több mint 4 évtizede a magyar népi műemlékek megmentésén dolgozik. 115 emlék feldolgozása, számos könyv, tanulmány, kiállítás, publikáció szerzője, szervezője.

Vass Lajos megnyitóbeszédében kiemelte: "Ezek a tájházak, múzeumok, malmok, haranglábak és szobordíszek nem csupán jellegzetes képviselői tájegységük építészeti kultúrájának. Ők egyben a múlt, az emlékek őrzői is az ott élők számára."

Hangsúlyozta, hogy Kelet-Európában egyedülállóak vagyunk a népi építészet területén. A szakma egyöntetű véleménye, hogy tornácos udvaraink, vályogházaink, útszéli feszületeink és piétáink nem illeszthetők be egyik európai építészeti hagyományba sem."

A kiállítás március végén Firenzében, az Uffizi Palotában kezdi meg európai körútját. Olaszország után Franciaországban, Ausztriában majd Németországban állítják ki a fotókat.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok