2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Takács Ferenc az első Balassa Péter-díjas

2006. március 11.

(MTI) - Bozóki András szakminiszter a díj kuratóriumának javaslata alapján adományozta a művészeti elismerést Takács Ferencnek "szerteágazó tárgykörökben írt tanulmányaiért, esszéiért, kritikai írásaiért".

A Balassa Péter-díjat az idén alapította Bozóki András, aki arról a Magyar Kultúra Napján, január 21-én, a tárca által meghirdetett új irodalmi programcsomag részeként számolt be.

A művészeti - irodalmi, zenei, képzőművészeti és filmes - területen elért esszé- és tanulmányírói teljesítményért adományozható díjat évente egy személy kaphatja meg, a vele járó jutalom összege kétszázezer forint.

A kuratórium tagjai: Almási Miklós, az ELTE esztétika szakának professzora; B. Gáspár Judit pszichológus, Balassa Péter özvegye; Ferencz Győző, az ELTE BTK professzora; Nádas Péter író és Poszler György, az ELTE esztétika szak professzora.

A szaktárca közleménye szerint Takács Ferenc évtizedek óta sokirányú kritikusi tevékenységet fejt ki, írásaiban elsősorban a magyar és az angol-amerikai irodalommal foglalkozik.

A 70-es évek óta majd minden jelentős fórumon jelen van irodalomtörténeti és -kritikai munkáival, korábban a Kortársban, az Élet és Irodalomban publikált, újabban a Mozgó Világ és a Népszabadság rendszeres kritikusa. Irodalmi munkássága mellett több évtizede ír filmkritikákat a Filmvilág, a Cinema és más folyóiratok számára; jelentős képzőművészeti szakírói tevékenysége is.

Tanulmányainak, esszéinek, kritikáinak legfőbb jellemzője, hogy hatalmas tudásanyag birtokában, áttetszően tiszta stílusban, rendkívül szellemesen fogalmazza meg véleményét - olvasható a minisztérium méltatásában.

A díj névadója, Balassa Péter 2003. június 30-án hunyt el; a József Attila-díjas esztétát, egyetemi tanárt életének 57. évében érte a halál.

Az elismerést Bozóki András miniszter kedden nyújtja át a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok