2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Takács Ferenc kapta először a Balassa Péter-díjat

2006. március 14.
Dr. Bozóki András kulturális miniszter a kuratórium javaslata alapján Balassa Péter-díjat adományozott Takács Ferencnek, az ELTE Angol tanszék docensének szerteágazó tárgykörökben írt tanulmányaiért, esszéiért, kritikai írásaiért.
Takács Ferenc és Bozóki András
Takács Ferenc és Bozóki András

Balassa Péter-díj

2006-ban új díjjal bővült a művészeti díjak köre: a kulturális miniszter megalapította a Balassa Péter-díjat. Első ízben idén március 14-én kerül kiosztásra. A díj a művészeti (irodalmi, zenei, képzőművészeti és filmes) területen elért esszé- és tanulmányírói teljesítmény elismerésére adományozható, és évente 1 fő kaphatja. A kuratórium tagjai: Almási Miklós, B. Gáspár Judit, Ferencz Győző, Nádas Péter, Poszler György.

Takács Ferenc

Takács Ferenc évtizedek óta sokirányú kritikusi tevékenységet fejt ki. A hetvenes évek óta majd minden jelentős fórumon jelen van irodalomtörténeti és irodalomkritikai írásaival. Írásaiban magyar és elsősorban angol-amerikai, de esetenként más irodalmakkal is foglalkozik. Korábban a Kortársban. Élet és Irodalomban publikált, újabban a Mozgó Világ, Népszabadság rendszeres kritikusa. Az Európa Könyvkiadónak éveken át rendszeresen írt tudományos igénnyel elkészített, de szellemesen-esszéisztikus utószavakat. Irodalmi munkássága mellett több évtizede rendszeresen ír filmkritikákat a Filmvilág, a Cinema, és más folyóiratok számára. Jelentős képzőművészeti szakírói tevékenysége is. Kiállításmegnyitóinak írott változata különféle folyóiratokban és kiadványokban jelennek meg. Takács Ferenc szerteágazó tárgykörökben írt tanulmányainak, esszéinek, kritikáinak legfőbb jellemzője, hogy hatalmas tudásanyag birtokában, áttetszően tiszta stílusban, rendkívül szellemesen fogalmazza meg véleményét. Működése iskolákba soha nem volt sorolható, szellemi divatáramlatok sodrásának soha nem engedett. Biztos ízléssel, naprakész tájékozottsággal minden írásában önmagát képviseli. Takács Ferenc több mint harminc éve van jelen a hazai szellemi életben. Nevét széles körben ismerik, írásai széles szakmai körben hatnak. Jutalmazása annál is indokoltabb, mert még soha semmilyen díjban nem részesült.





 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok