2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Térbe zárt pillanat

2006. szeptember 12.
A 19. században készült sztereofényképekből nyílt egyedülálló kiállítás Térbe zárt pillanat címmel kedden a Magyar Nemzeti Múzeumban. Bognár Katalin és Felvinczi Sándor magángyűjteményét - amely könyv formájában is most jelent meg - Hiller István kulturális miniszter nyitotta meg kedden délután.
Verklishow, valcerező pár és 19. századi rzhákba öltözött fiatal lányok fogadták a megnyitóra érkező minisztert.

Hiller István - dr. Kovács Tibornak, a magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának üdvözlő szavai után - megköszönte a kiállítás rendezőjének, hajdani egyetemi tanítványának, Bognár Katalinnak és Felvinczi Sándor műgyűjtőnek, hogy létrehozták több mint kétéves munkával ezt a páratlan időutazást.

Sztereofényképek készültek már az 1840-es években is, Magyarországon csakúgy mint Németországban és Amerikában. Ezek valójában két egymástól kissé eltérő képből állnak, amelyeket két különböző szögből vettek fel. A felvételek témája változatos - pikáns aktfotók, családi jelenetek, öröm és bánat, hétköznapok és ünnepek - ami közös bennük az, hogy annak idején mindegyiket egy speciális szerkezettel, a sztereoszkóppal lehetett megtekinteni.

A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának és Felvinczi Sándor magángyűjteményének legérdekesebb, 1850 és 1918. között készült felvételei most - a legkorszerűbb digitális képfeldolgozás és az úgynevezett anaglif eljárás segítségével válnak háromdimenzióssá, ezekhez nem kell már sztereónéző készülék, csak egy piros-kék papírszemüveg.

A 20. század első éveiben a fotótechnika egyszerűsödése már lehetővé tette, hogy műkedvelő fotográfusok is próbálkozzanak ezzel a műfajjal. Bár a sztereográfia fénykora az 1910-es években véget ért, azóta is próbálkoznak vele magánfényképezők.

A "3 dimenziós nagy utazáshoz" programsorozat kapcsolódik. Szeptember 20-án Bognár Katalin, történész szakmuzeológus, a kiállítás kurátora tart szakvezetést.

Október 4-én "Fényes szurony, rózsafa a nyele" címmel hadtörténeti kiállítást tart dr. Szabó József János hadtörténész.

Édes kis semmiségek címmel divattörténeti előadást tart dr. Tompos Lilla művészettörténész november 15-én.

Ugyanebben a hónapban 29-én lesz Világjárók-igazlátók címmel Puskás Vajda Zsuzsa antropológus előadása.

A technikatörténet iránt érdeklődőknek szól a Magyar csúcstechnológiák a 19. században című értekezés, amelyet dr. Jeszenszky Sándor tudományos vezető tart.

Az előadások szerdánként 17 órákor kezdődnek és a kiállítás belépőjegyével látogathatók.

A kiállítás december 31-ig látogatható.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok