2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Több részletben rendezik a németországi magyar kulturális évadot

2006. február 15.
A márciusban kezdődő németországi magyar kulturális évadnak csak a "nyitányát" jelenti a labdarúgó világbajnokságig terjedő rész - hangzott el szerdán a berlini magyar nagykövetségen, a kulturális évad programját felvázoló nemzetközi sajtóértekezleten.

(MTI) A márciusi 9-i évadnyitás tiszteletére néhány napra "fényfestménnyé" válik Berlin jelképe, a Brandenburgi kapu és a környező házak, a "festmények" a magyar történelmet, a német-magyar kulturális és történelmi kapcsolatokat mutatják majd be.

"A foci világbajnokságon is szívesen álltunk volna a középpontban" - jegyezte meg Schneider Márta, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára, s megerősítette: a berlini Collegium Hungaricum új épületének alapkőletétele és az épület tervezett átadása 2007-ben mintegy keretbe foglalná a két államfő védnöksége alatt álló kulturális évadot. A berlini Collegium Hungaricum éppen 80 évvel ezelőtt fogadta első látogatóit, vendégeit, de az épületet a második világháborúban lebombázták.

Korábban Olaszországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában és Oroszországban volt magyar kulturális évad. A helyettes államtitkár azt mondta, hogy a németországi évadra körülbelül annyi pénzt költenek, mint a brit évadra. Jelenleg magyar részről valamivel több mint 300 millió forintnál tartanak, ebben benne van a Miniszterelnöki Hivatalnak az 1956-os népfelkelés ötvenedik évfordulójával kapcsolatos németországi rendezvényekre szánt 30-40 millió forintja is.

1956 ötvenedik évfordulója áll majd a 2007-be is belenyúló kulturális évad második részének a középpontjában. A harmadik szakaszban hangsúlyozottabb lesz a fellépés a tartományokban, kihasználva a partnervárosi kapcsolatokat is. Egyedül Dél-Németországban több mint 200 partnervárosi kapcsolat áll fenn német és magyar települések között.

A rendezvény elnevezése Ungarischer Akzent, amely egyszerre utal a németül beszélő magyarok esetleges akcentusára, de arra is, hogy a rendezők hangsúlyokkal, kiemelésekkel akarják egy nem teljesen ismeretlen ország újabb vonásaira felhívni a figyelmet. Az évad programját 1956-os évfordulón túl meghatározza a Bartók-emlékév is, s kapcsolódik a 2010. évhez is, amikor egy magyar és egy német város lesz Európa kulturális fővárosa: magyar részről Pécs, német részről Görlitz, vagy Essen.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok