2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Újabb építmények kerülhetnek műemléki védettség alá

2006. március 30.

(MTI) - A miniszteri döntés már megszületett, a 47 építményt felsoroló jegyzékről tárcaközi egyeztetés folyik. Varga Kálmán, a KÖH elnöke az MTI-nek elmondta: a védettség akkor lesz hatályos, ha a rendelet megjelenik a Magyar Közlönyben. A hivatal vezetője kiemelte, hogy az utóbbi években felerősödött a védetté nyilvánítás. Az elmúlt három esztendőben több százzal gyarapodott a védett műemlékek köre, míg korábban tíz év alatt feleennyi épületet sem vontak védelem alá - mutatott rá.
A KÖH tájékoztatása szerint Magyarországon 11 ezer körüli védett műemléket tartanak számon, és a mostani "tételek" elfogadásával csaknem százra rúgna az idén műemlékké nyilvánított létesítmények száma. Tavaly 208, 2004-ben 38, 2003-ban 53, 2002-ben 34, 2001-ben 22, 2000-ben 31, 1999-ben 75, 1998-ban 1, 1997-ben 10 épület lett védett.
Győr Attila művészettörténész, a KÖH Védési Osztályának vezetője az MTI-nek elmondta: a legújabb jegyzéken szerepel a Szabadság téri egykori Tőzsdepalota, a Magyar Televízió (MTV) jelenlegi székháza is. Az épület belsejében alig van már eredeti részlet, de elképzelhető, hogy az MTV majdani elköltözésével előkerülnek még ilyenek - tette hozzá.
Mint ismertette, a védett műemlékek körébe kerül a Füvészkert immár teljes területe (a kastély és a pálmaház már eddig is védett volt); a kőbányai Dreher Sörgyár nagy része, 1918 előtt épült együttese; a Frankel Leó utcai török épület, amely a Lukács fürdő része volt; továbbá az ELMÜ Váci úti központja.
Műemlék lehet a Törley-, a Sacelláry- és a Czuba-Durozier-kastély is a XXII. kerületben; az előbbi kettőben még fellelhető az eredeti berendezés jó része. A Törley-kastély állami tulajdon, abban sugárbiológiai intézet működik. A részben szecessziós Sacelláry-kastély magántulajdonban áll, míg a Czuba-Durozier-kastély, amelyben mára lakóházat és irodát alakítottak ki, az önkormányzaté - sorolta az osztályvezető.
Győr Attila elmondta továbbá, hogy védettséget kap Újpesten két vízkiemelő, víztisztító állomás a millennium idejéből, illetve az 1960-as évekből, míg a Duna Győr melletti árterületén két, még működőképes szivattyútelep az 1920-as évekből.
A jegyzéken szerepel mindemellett a zsámbéki pincesor, Szeged több szecessziós háza, a csajági református templom, a rakamazi katolikus templom, egy pocsaji népi ház, a gödöllői kastélypark még nem védett része, a mohácsi kórház Bauhaus-stílusban épült tüdőpavilonja, a biatorbágyi malom, és a Szomód melletti erdőben vezető római út - közölte a művészettörténész.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok