2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Újabb "Hungary in Focus" a Londoni Magyar Kulturális Központban

2006. január 19.

részletes program

Ebben az évben a Magyar Kultúra Napján a magyar roma kultúra kerül a középpontba a londoni magyar kulturális intézetben. Hét magyar roma festőművész alkotásaiból nyilik kiállitás Szuhay Péter, a Budapesti Néprajzi Múzeum roma gyűjteményének vezetőjének válogatásában. A magyar roma kultúráról szóló beszélgetésre Pogány Istvánt, a Warwick Egyetem Jogi professzorát, a Roma Cafe című könyv szerzőjét, Kovács József Hontalan költőt és Kathy Horváth Lajos hegedűművész- zeneszerzőt hivta meg az intézet vezetője, Bogyay Katalin.

"Az ember nem véletlenül érzi magát a világ közepén Londonban. A szigetországban ugyanis a világ kultúrái úgy élnek egymással, hogy organikusan hatnak mindennapi életünkre, befolyásolják gondolkodásmódunkat. Mindig azt szerettem volna, hogy a magyar kultúra teljesen természetesen jelenjen meg ezen a szines palettán. Ezért találkozási pontokat kellett, kell kereseni a magyar és a brit kulturális mozgások között. Az egyik ilyen találkozási pont a magyar és a brit kultúra sokszinűsége, sokrétegűsége. Ennek a gondolatnak a jegyében 1999 óta a Hungary in Focus sorozat mindig egy-egy központi gondolatot jár körbe, s azon keresztül beszél a magyar kultúra egy szeletéről. Ebben az évben először a magyar cigány költészet, folklór, képzőművészet és a zenei megjelenési formák sokszinűsége kerül koncentráltan a fókuszba. A "Hungary in Focus" egy ismert működési formája megjelenéseinknek, mind az intézet falain belül, mind külső helyszineken, szakmai együttműködések formájában jelenünk meg. A "Hungary in Focus 2oo4" Magyar Magic néven vált hiressé, s azóta az intézetről már úgy irnak, hogy egy olyan kulturális központ, ahol a Magyar Magic-et csinálják. A magyar roma kultúra kiváló alakjai egyébként az intézet indulása óta rendszeresen jelen vannak vendégeink között. A magyar roma jazz a Jazz péntekek sztárjai vagy a roma származású klasszikus zenészeink a Zenészdinasztiák cimű sorozatunk állandó vendégei. Az egyik legizgalmasabb fúzios zenei programok muzsikusai a magyar roma zene képviselői. A magyar roma fókusz mostani sorozatában együtt dolgozunk a Londoni Jazz fesztivállal, a Cargo és a Spitz nagy hirű zenei klubokkal, a St James´s Picadilly templommal, a belváros egyik legnevesebb koncerttermével, a Pulse fesztivállal és a Warwick egyetemmel."- mondja Bogyay Katalin.


A Hungarian Roma Focus célja, hogy bemutassa a cigány kultúra néhány izgalmas szinét a brit közötnségnek. A nyitó kiállításon hét művész szemszögéből láthatjuk, hogy mit jelent romának lenni: hét eltérő életút, hét jellegzetes érzésvilág rajzolódik ki szemünk előtt a festményeken keresztül, melyekben csupán egyetlen közös: romaságuk. Mindegyikük belülről fogalmazza meg a cigányság életét, mondavilágát, hiteles képet alkotva saját kultúrájukról.

A magyarországi kortárs roma festészet tudományos gyűjtése Balázs János autodidakta festőművész nevéhez fűződik, majd ezt a kezdeményezést Péli Tamás önmagát cigányként definiáló képzőművész vette szárnyai alá. E gyűjtőmunka eredményeként 1979-ben megrendezték az első magyarországi naiv és autodidakta cigány művészek országos tárlatát, melyen azok a művészek szerepeltek, akiknek festményeit idén Londonban tekintheti meg a közönség. Bada Márta, Balogh András, Dilinkó Gábor, Ferkovics József, Kalányos Rácz Gyöngyi, Oláh Jolán és Orsós Teréz állítják ki műveiket.

Az intézet Hétfő esi muzsika... sorozatában lép fel Farkas Rózsa cimbalom - és Oláh Kálmán hegedűművész, akik többek között Bach, Debussy, és Bartók műveit adják elő. Mindkét művész jelentős sikereket ért el eddigi pályafutása során Magyarországon és külföldön egyaránt. A háromszoros Artisjus-díjas Farkas Rózsa évekig a Száz Tagú Cigányzenekar vezető muzsikusa volt, de játszott más jelentős hazai és külföldi együttesekben is. Tagja volt a Magyar Nemzeti Szimfonikusoknak, a Budapesti Fesztiválzenekarnak, ám játékát hallhatták Milánó, Koppenhága és Bécs vezető zenekaraiban is. Oláh Kálmán hegedűművész azt követően, hogy a Magyar Virtuózokkal bejárta a világ legnagyobb hangversenytermeit, saját együttest alapított, Eclectic Gypsy Band néven. Emellett közreműködött a Magony együttes "Sziklarajzok" című albumán, melyen kortárs táncok feldolgozásai hallhatók. Oláh Kálmán a Liszt Ferenc Zeneakadémia befejezése óta a Rajkó Iskola elismert tanáraként tevékenykedik.

Neil Crossland kitűnő brit pianista Liszt és a cigányzene témakörben lesz a Hétfő esti muzsika ...vendége.

A Péntek esti jazz sorozat vendégei ezúttal különböző londoni helyszineken lépnek fel. A St James´ s Picadilly templom vendége Szakcsi Lakatos Béla, aki rendszeres látogatója az intézetnek, és most először mutatja meg "New Hungarian Gypsy Jazz" című programját. Az autentikus roma zenét a Kályi Jag képviseli a Cargo klubban. Az 1978-ban alakult Kalyi Jag volt az első olyan zenekar Európában, mely roma nyelven mutatta be a cigány folklórt. Muzsikájukban mély érzéseket hoznak felszínre; az anyához való kötődés, a szerelem, a bánat és a hontalanság témáját dolgozzák fel.

A londoni jazz fesztivállal közösen két rendezvényre kerül sor. Március végén Farkas Róbert és Brian Kellock a Magyar Magic idején alakult Magic feet sztárjai a roma zene, a jazz és Bartók témájában dolgoznak együtt mind a Magyar Kulturális Központban, mind a Spitz világzenei és jazz klubban. A Spitz -ben rendezendő produkcióhoz csatlakozik Balogh Kálmán, Paja Bea, Mario Caride, John Rae, Szokolay "Dongó" Balázs és Martin Lubenov . A zene és migráció témakörben pódiumbeszélgetésre is sor kerül, amelynek házigazdája Bogyay Katalin lesz.

Májusban a Magyar Magic egyik sztár zenekara, a Romanodrom lép fel a Pulse fesztiválon. A fesztivál roma jazz tematikájának további vendége Oláh Kálmán jazz zongorista és zeneszerző, valamint a Lakatos Pecek Krisztián trió.

A filmesek közül Baróti Éva rendező részt vesz az "Aves - a Roma road movie" című dokumentumfilmjének bemutatóján, amely a Száz Tagú Cigányzenekar világkörüli turnéját örökítette meg. A magyar származású, Romániában született Robert Adrian Pejo játékfilmje a "Dallas Pashamende" szintén a Roma fókusz műsorán szerepel. A film azt a roma életérzést próbálja megragadni, melyet a saját közegéből kiszakadt, és egy eltérő kultúrába beilleszkedett cigány fiatal él át, amikor visszatér szülőfalujába. A saját múltjával és vérével való szembesülés teljesen átalakítja életét. A 2004-ben készült epikus filmet Magyarországon, Németországban és Ausztriában forgatták.

A roma kultúra és művészet bemutatása mellett januárban indul a Londoni Magyar Kulturális Központ The Voice of Freedom- a Szabadság hangja sorozat is, amely az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából már az év első hónapjában elindítja a megemlékezések sorát. Minden hónap utolsó csütörtökjén olyan emberek szólalnak meg, akiknek életét teljesen megváltoztatta az 1956-os forradalom, akik a politkai emigrációt választották.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok