2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ungarischer Akzent 1956 tükrében

2006. december 8.
A „Megbékélés” című koncerttel zárul 2006. december 9-én az Ungarischer Akzent 1956-os évfordulóhoz kapcsolódó programsorozata, amely a németországi magyar kulturális évad ősszel lezajlott rendezvényei sorában az egyik leghangsúlyosabb volt. A berlini Epiphanienkirche-beli koncerten részt vesz Schneider Márta kulturális szakállamtitkár.
A "Megbékélés" koncertet a szovjet csapatok kivonulásának emlékére orosz művészekkel együtt tartja a Berlini Collegium Hungaricum. Fellépnek: Adriana Pilipova - szoprán, Rajk Judit - alt, Viszló István - tenor, Laborfalvy-Soós Béla - basszus, Mezei János - orgona. Vezényel Mezei János és Bubnó Tamás, énekel a Scola Cantorum Budapestientis - Budapesti Énekes Iskola kórusa.
 
Az 56-os évforduló alkalmával a programok összeállításakor alapvető szempont volt, hogy ne dokumentatív-megemlékező, hanem reflektáló-múltfeltáró és új, közös összefüggéseket kutató német-magyar programok jöjjenek létre német partnerekkel, szereplőkkel, helyi témákkal és vonatkozásokkal. Az ősz során megnyilvánuló természetes német érdeklődés a magyar forradalom eseményei iránt az évad keretében tudományos konferenciákkal, koncertekkel, kiállításokkal egészült ki, melynek ténye bőven túlmutatott mind a dokumentáció, mind a jubileumi ünnepségek szűkös keretein. Jelentős kortörténeti kutatóintézetek (Zentrum für Zeithistorische Forschung Potsdam), valamint szövetségi szintű alapítványok (Stiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur, Die Beauftragte für die Stasi-Unterlagen der ehemaligen DDR, Kulturstiftung des Bundes) keresték meg a szervezőket 2004 vége óta folyamatosan, hogy együttműködve a berlini Collegium Hungaricummal (CHB) és a követséggel 2006 őszére rendezvényeket (konferenciát, filmsorozatot, pódiumbeszélgetéseket és könyvbemutatókat) szervezzenek Berlinben.
 
Az 56-os események sorát szeptember 15-én ünnepélyes keretek között Hiller István, oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg Frankfurtban, ahol abban a Paulskirche-ben került sor az első komoly, amatőr felvételekből összeállított 56-os fotókiállításra, amely a német demokrácia, alkotmány és parlamentarizmus fontos jelképe (1848/1849-ben itt ülésezett az első szabadon választott német népképviselet, a Frankfurti Nemzetgyűlés). A kiállítás az év végéig több német városban is látható (volt), így többek között Berlinben és Brémában is.
 
1956 apropóján egész ősszel zajlottak filmvetítések, pódiumbeszélgetések, felolvasások, kiállítások, mely események sorából kiemelkedett a Berlinben október 4. és 6. között "Kontextus - hatás - mítosz" címen futó nemzetközi tudományos konferencia, ahol történészek, irodalmárok, politológusok, érdeklődők találkoztak előadásokra és eszmecserére.
 
Október 23-án a Berlini Filharmónia épületében a Magyar Nagykövetség szervezésében zajlott a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje - elsősorban prominens német vendégek részvételével -, ahol ünnepi beszédet mondott Norbert Lammert, a német Bundestag elnöke.
 
A több hónapot és számos német várost - Hamburgtól Münchenig zajlottak rendezvények - átölelő, 56-hoz kapcsolódó események sorát zárja a nagyszabású koncert december 9-én. A programok szervezésében és gondozásában jelentős szerepet játszott a két németországi magyar kulturális intézet: a CHB (Észak- és Kelet-Németország) és a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet (Baden-Württemberg és más déli régiók).
 
A német-magyar dialógus egyik meggyőző bizonyítéka az az átfogó információt (dokumentumok, kép- és hanganyagok, publikációk, emlékezések) nyújtó közös weboldal, amely a CHB, a Stiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur és a potsdami Kortörténeti Kutatás Centruma (Zentrum für Zeithistorische Forschung Potsdam) együttműködésében működik: www.ungarn1956.de.
 
 
Budapest, 2006. december 8.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok