2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ungarischer Akzent 2006 őszén: A közös múltfeltáráson a hangsúly

2006. szeptember 7.
A németországi 1956-os programok bemutatása volt a célja annak a német-magyar közös sajtótájékoztatónak, melyre ma délelőtt 11 órától került sor Magyarország berlini nagykövetségén.


- Jörg Frieß, a Német Történeti Múzeum filmszínházának igazgatója
- Dr. Ulrich Mählert, a Német Szocialista Egységpárt Diktatúrájának Korszakát
Feldolgozó Szövetségi Alapítvány
- Dr. Jürgen Danyel, Kortörténeti Kutatóközpont Potsdam
- Dr. Peisch Sándor, berlini magyar nagykövet
- Tálasi Flóra, Német Szövetségi Kulturális Alap - Bipolar Projekt
- Prof. Dr. Masát András, a berlini Collegium Hungaricum igazgatója
- Dr. Méhes Márton, az Ungarischer Akzent kurátora

A németországi 1956-os programok bemutatása volt a célja annak a német-magyar közös sajtótájékoztatónak, melyre ma délelőtt 11 órától került sor Magyarország berlini nagykövetségén. Az országszerte megrendezendő megemlékezések, tudományos és kulturális programok sokaságából kiemelkedik egy összefüggő berlini sorozat, amely kortörténeti beszélgetésekkel, filmekkel, konferenciával, könyvbemutatókkal és fotókiállításokkal kívánja vizsgálni 1956 nemzetközi összefüggéseit, a német kapcsolódási pontokat, a közös múltfeltárás, de akár a kortárs megjelenítés lehetőségeit is. A programsorozat német kutatóintézetek és alapítványok, valamint a berlini Magyar Nagykövetség és a berlini Collegium Hungaricum együttműködésében jönnek létre a németországi magyar kulturális évad, az "Ungarischer Akzent" keretében. A programok - így pl. az október elején megrendezendő "Magyarország 1956 - Összefüggések, hatás és mítosz" c. nemzetközi konferencia programja - elérhetők a német és magyar partnerintézmények által már korábban létrehozott www.ungarn1956.de c. honlapon.
Az őszi "Ungarischer Akzent" azonban nem csak Berlinben zajlik 1956 jegyében, hanem a stuttgarti magyar kulturális intézet és partnerei segítségével Baden-Württemberg tartományban is, ám a németországi 56-os rendezvényeket egy kivételes, Frankfurt am Main-i esemény fogja megalapozni: Szeptember 15-én a német demokrácia bölcsőjében, történelmi helyszínen, a frankfurti Pál templomban nyílik fotókiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum és a berlini Collegium Hungaricum szervezésében, melynek alkalmából templom melletti reprezentatív Kaisersaalban, azaz a császárok termében, Petra Roth frankfurti főpolgármester asszony köszöntőjét követően Dr. Hiller István, oktatási és kulturális miniszter mond ünnepi beszédet.

 

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok