2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Van Gogh-kiállítás Budapesten - megérkezett első mű

2006. november 2.
Vincent van Gogh alkotásaiból nyílik kiállítás decemberben a budapesti Szépművészeti Múzeumban, ahol csütörtökön Hiller István bemutatta a tárlatra elsőként megérkezett képet.
Parasztház Provance-ban
Parasztház Provance-ban

A washingtoni National Gallery of Artból kölcsönzött, Parasztház Provance-ban című, 1888-ban festett alkotást péntektől a nagyközönség is megtekintheti a centenáriumát ünneplő intézményben.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter minden idők egyik legvonzóbb magyarországi kiállításának nevezte a december 1-jén megnyíló bemutatót, amelyen a holland festőművész csaknem nyolcvan alkotása látható majd. Több mint száz éve nem nyílt ilyen átfogó kiállítás sem Budapesten, sem a régió más országában Vincent van Gogh műveiből - mondta.

A miniszter szerint a tárlat jelentőségét mutatja, hogy a kiállításra több mint 40 gyűjteményből, köztük az amszterdami Van Gogh Múzeumból, a párizsi Musée D'Orsay-ból, a New York-i The Metropolitan Museum of Artból, valamint a washingtoni National Gallery of Artból is érkeznek remekművek.

A kiállítás képeinek biztosításának összege meghaladja a 150 milliárd forintot. Mint Hiller István elmondta, ennyi pénzt nagyon régen fordítottak Magyarországon kiállítás biztosítására.


Hiller István, Martijn H. Schouten, az ING Bank Zrt. vezérigazgatója és az első hazánkba érkezett Van Gogh-kép (Fotó: Gordon Eszter)
Hiller István, Martijn H. Schouten, az ING Bank Zrt. vezérigazgatója
és az első hazánkba érkezett Van Gogh-kép (Fotó: Gordon Eszter)

Geskó Judit, a három és fél hónapig nyitva tartó kiállítás kurátora elmondta: a külföldi múzeumoktól kölcsönzött képek mellett a Szépművészeti Múzeum tulajdonában lévő rajzok és grafikák, valamint egykor hazai magángyűjteményekben őrzött művek is megtekinthetőek.

A tárlaton Vincent van Gogh első éveit meghatározó alkotók, köztük Rembrandt, Delacroix, Daubigny és Millet egy-egy jelentős művét is bemutatják. A magyar művészek alkotásain keresztül pedig a holland festészet 20. század elejének magyar festészetére gyakorolt hatásával ismerkedhetnek a látogatók.

A kiállításon összesen 150 festményt, rajzot és sokszorosított grafikát mutat be a múzeum. A tárlatot magyar és angol nyelven megjelenő 600 oldalas katalógus kíséri, amely bemutatja Vincent van Gogh életművét is - tette hozzá Geskó Judit.Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta, hogy külföldről is várják a látogatókat; a szomszédos országokban on-line hirdetések, Bécsben plakátok is hirdetik az eseményt.

A kiállítás összköltsége több mint 400 millió forintot tesz ki, ennek legnagyobb részét a műalkotások biztonságára költötték.A főigazgató közölte azt is, hogy a belépőket elővételben olcsóbban vásárolhatják meg az érdeklődők az interneten, a múzeumban és mintegy 50 városban az ismert jegyirodákban.

Már most óriási az érdeklődés az egy hónap múlva nyíló kiállítás iránt
Már most óriási az érdeklődés az egy hónap múlva nyíló kiállítás iránt

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok