2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Vendégségben Budapesten - határon túli magyar színházi estek

2006. január 31.
A Vendégségben Budapesten - Határon Túli Magyar Színházi Estek 2005/2006-os évadjának tavaszi félévét a Kolozsvári Állami Magyar Színház budapesti vendégjátéka nyitja

(MTI) - A Vendégségben Budapesten - Határon Túli Magyar Színházi Estek 2005/2006-os évadjának tavaszi félévét a Kolozsvári Állami Magyar Színház budapesti vendégjátéka nyitja, a társulat szerdán Visky András Tanítványok című darabját adja elő a Thália Színházban - közölték a szervezők kedden, budapesti sajtótájékoztatójukon.

A kolozsvári színház csütörtökön ugyancsak a Thália Színházban adja elő Ion Luca Caragiale Az elveszett levél című vígjátékát - mondta a teátrum igazgató-főrendezője Tompa Gábor.

Közölte: a kolozsvári társulat pénteken a Nemzeti Színházban fejezi be vendégszereplését, itt Büchner Woyzeckjét mutatják be.

A színházi estek keretében - mint a közreadott sajtóanyagban olvasható - látható lesz Csehov Három nővér című darabja a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásában.

Budapestre látogat még a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulat, április 27-én és 28-án a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem Akadémiai Társulata, valamint az egyetem Szentgyörgyi István Tagozata mutatkozik be.

Az színházi esteket május elején a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház zárja.

A Határon Túli Magyar Fiatalok Találkozóját idén június 25. és július 5. között tartják. A 11. alkalommal megrendezendő ifjúsági találkozóra 16-18 ország mintegy hétszáz fiatalját várják.

A Határon Túli Régiók Napjai keretében március 10. és 19. között Székelyföld mutatkozik be Budapesten. Lesznek színházi előadások, filmbemutatók, kiállítások és koncertek is.


Schneider Márta
Schneider Márta

Schneider Márta, a kulturális minisztérium helyettes államtitkára az események rendezője, az Égtájak Iroda működéséről szólva elmondta: 2006. január 1-től az iroda a Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézethez tartozik. Az iroda 2003 májusától a Hungarofest Kht.-n belül működött.

A helyettes államtitkár reményét fejezte ki, hogy a szervezeti módosulás biztosítja az iroda stabilitását.

Schiffer János főpolgármester-helyettes szólt arról: az Égtájak Iroda 11 évvel ezelőtt indította el a Vendégségben Budapesten kezdeményezést, akkor öt ország kétszáz fiatalja vett részt a találkozón.

Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára azt mondta: a rendezvénysorozat "egy biztos sziget és biztos pont", ahol művészek és fiatalok találkozhatnak az anyaországban és azon kívül.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok