2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Zene Ünnepe Párizsban magyarokkal

2006. június 21.
Június 21-én, a Zene Ünnepén, Párizsban sem lehet kikerülni a magyarokat. A 25. születésnapját ünneplő eseményen először, a Párizsi Magyar Intézet (PMI) külső, szabadtéri helyszínen, méghozzá a Da Vinci-kód című könyvből elhíresült Saint Sulpice téren várja az érdeklődőket.

A tradicionális magyar és modern roma népzenei koncertek bemutatására helyi és hazai partnerek bevonásával nyílik lehetőség. Az eseményt támogatja a Magyar Turisztikai Rt. párizsi kirendeltsége és a Magyar Közlönykiadó, de a feltehetőleg 6000-8000 ezer fős közönség eléréséhez a helyi kerületi önkormányzattal való együttműködés is szükséges.

Fél hétkor Lakatos Róbert és a Rév együttes lép fel, ők koncertjüket - a Bartók Jubileum jegyében - a magyar zeneszerző emlékének ajánlják. Este nyolckor a gall földön is ismert, különleges hangú roma énekesnő, Juhász Miczura Mónika, alias Mitsou koncertezik zenekarával. A magyar fellépőkre irányuló figyelmet várhatóan növeli majd, hogy a francia kulturális miniszter a témában tartott sajtótájékoztatóján beszéde elején külön kiemelte őket a közel húszezres franciaországi koncertkínálatból.

Nemcsak zenei, de illatos és ízes programokat is kínál közönségének a magyar intézet: 21-én Zólyomi Zsolt illatszakértő kivételes, magyar parfümkiállítást rendez. Az este a Magyar Turisztikai Rt. párizsi kirendeltségének borkóstolójával zárul a PMI-ben.



A Zene Ünnepének alapgondolata - melyet Jack Lang kezdeményezett negyed évszázada francia földön, s azóta a világ közel 120 más országában, köztük a kilencvenes évek óta hazánkban is megrendeznek - egyszerű: egy napra a muzsikát ünnepli az egész ország. A zenebarátok Párizsban és környékén több mint ezer, Franciaország-szerte pedig 18 ezer, összesen 800 ezer művész által adott ingyenes koncertből válogathatnak, amelyek a legmeglepőbb helyszíneken - múzeumokban, tereken, minisztériumok belső, máskor zárt kertjeiben, parkokban zajlanak

A Párizsi Magyar Intézet ebből az alkalomból először várja szabadtéri koncertekkel közönségét - amely ily módon akár tíz-húszszorosa is lehet az eddigieknek: hiszen a tervezhetően 6-8000 fő nem férne be az épületbe. Idén a Párizs VI. kerületi önkormányzatával való együttműködésnek, illetve a párizsi Magyar Turisztikai Iroda és a Magyar Közlönykiadó támogatásának köszönhetően - gyakorlatilag állami források nélkül - két koncertre, parfümkiállításra és borkóstolóra is várja publikumát a magyar intézet. A két magyar fellépőről az elmúlt napokban molinók, több száz plakát és több ezer szórólap is informálta a francia főváros lakóit, sőt, a francia kulturális miniszter, Renaud Donnedieu de Vabres a Zene Ünnepéről tartott saját sajtótájékoztatóján, mint "kiemelkedően érdekes programot", külön is a francia média figyelmébe ajánlotta a PMI által szervezett koncerteket.

A magyar színpad helyszínéül a PMI szomszédságában fekvő, az utóbbi idők egyik best-selleréből, A Da Vinci-kód című regényből ismertté vált, mára a franciák és a turisták kultikus zarándokhelyévé avanzsált, Saint-Sulpice templom előtti tér szolgál.

Elsőként, fél hétkor Lakatos Róbert és a Rév zenekara játszik - ők repertoárjukkal Bartók Bélára emlékeznek, így a közönség a hagyományos magyar népzenéből is ízelítőt kap.

Este nyolckor Mitsou és együttese lép fel. A francia publikum a kilencvenes években jegyezhette meg magának Juhász Miczura Mónika "Mitsou" hangját, mégpedig Tony Gatlif filmzenéjéből. A rendező Gadjo Dilo című filmjében a Romain Duris által alakított főszereplő elindul Romániába, hogy felkutassa a titokzatos Nora Lucát, egy roma énekesnőt, akinek hangját arról a kazettáról ismeri, melyet édesapja rögzített és halálakor rá hagyott. Nora Luca felejthetetlen hangjaként Mitsou így a francia filmtörténetbe is beírta magát.


Ugyanakkor a Párizsi Magyar Intézet a falain belül is izgalmas programokat kínál látogatóinak. Június 21-én reggel kilenctől este tíz óráig különleges, egy napig tartó kiállításon, Zólyomi Zsolt parfümszakértő magyar parfümökből rendez kiállítást. Az illatmintákat az érdeklődők természetesen megszagolhatják, sőt az apróságok délután ötkor, a felnőttek pedig a koncertek után, este fél tízkor játékos bemutatón tehetik próbára orrukat, szaglásukat, érzékeiket.

A nap kellemes zárásaként, ugyancsak a Párizsi Magyar Intézetben, a Magyar Turisztikai Rt. párizsi kirendeltsége bemutatóval egybekötött kóstolásán a legnagyobb magyar borvidékek sajátos ízeit ismerhetik meg a látogatók, akik röviden tájékoztatást kapnak a borok eredetéről, íz és illatanyagaikról is.

A franciaországi Zene Ünnep részletes programja a http://www.fetedelamusique.culture.fr honlapján található meg.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok