2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A 90 éves Szabó Magdát köszöntötte Hiller István

2007. október 1.
Közelgő 90. születésnapja alkalmából kerepesi otthonában látogatta meg Szabó Magda írót hétfőn Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István egy különleges, csokoládékkal díszített, több kilogrammot nyomó virágcsokorral köszöntötte fel a ma is jó egészségnek örvendő, Kossuth-díjas írónőt.

Beszélgetés közben a miniszter kitért arra, hogy az ünnepeltnek régi olvasója, Szabó Magda könyvei számára a polgári lét, a családi élet teljességének örömeit, hangulatát, ezáltal saját gyermekkorát elevenítik fel.

Szóba került az is, hogy a debreceni születésű írónő eredetileg tanítóként tevékenykedett, és eddig 52 regényt jelentetett meg. Műveit 42 nyelvre fordították le és írói tehetségéért számtalan elismerésben részesült. Munkásságát 1978-ban jutalmazták Kossuth-díjjal, a legutóbb pedig a most alapított francia Prix Gévennes kitüntetést ítélte oda az alkotónak a nemzetközi zsűri. Szabó Magdának a legutóbb 2006-ban jelent meg kötete, Békekötés címmel.

Az írónő Az ajtó című könyvének dedikált példányával ajándékozta meg a minisztert.

Fotó: Gordon Eszter

Szabó Magda, aki október 5-én ünnepli 90. születésnapját, az MTI-nek azt mondta: a hosszú élet titka a türelemben rejlik.

"Bármilyen konfliktus, stresszhelyzet adódik is, idő kérdése és a dolgok maguktól elrendeződnek" - állítja gazdag élettapasztalata alapján. Ugyancsak fontos a békességre törekvés, mások elfogadása, ami pedig a belső harmónia egyik legfőbb eleme - tette hozzá. Az életben a maga számára a legfontosabb dologként a csendet nevezte meg.

Az írónő arról is beszélt, hogy a mindennapi munka neki, mint írónak, létkérdés. Jelenleg is napi több órát foglalkozik az írással, többnyire gondolatai papírra diktálásával. Most éppen a 2002-ben megjelent Für Elise folytatását tekinti feladatának. Szívesen időzik háziállatai társaságában, jelenleg 7 cica és 9 kutya veszi körül - mondta Szabó Magda.

Fotó: Gordon Eszter

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok