2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Amerigo Tot grafikáiból nyílt kiállítás Móron

2007. október 5.
A magyar származású Amerigo Tot (1909-1984) szobrászművész, grafikus 1946 és 1960 között készült műveiből válogatott tus-, ceruza és szénrajzokból, monotípiákból, vázlatokból nyílt kiállítás pénteken Móron.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Képző-és Iparművészeti Szabadiskola Alapítvány által rendezett tárlatot Bogyay Katalin, a tárca nemzetközi szakállamtitkára nyitotta meg.
A Mórhoz közeli településen, Fehérvárcsurgón Tóth Imreként született, később Olaszországban Amerigo Tot néven híressé vált művész grafikai örökségét felvonultató kiállítson mintegy ötven grafikát láthatnak az érdeklődők. 
A könnyeden megrajzolt tus-, ceruza és szénrajzok között erotikus, a női testet bemutató vázlatok, továbbá egyéni eljárással kivitelezett monotípiák láthatók.
Kiállítottak néhány, a művész Kavicsasszony szoborsorozatához készült előtanulmányt is, amelyek betekintést engednek Amerigo Tot alkotói módszerébe. Látható a tárlaton néhány kisplasztika is, amelyek bronzba öntése a tárlat megnyitására készült el a móri Művészeti Szabadiskola műhelyében.
A kiállítást megnyitásán Bogyay Katalin hangsúlyozta: Mór patinás műemlék épülete, az egykori Lamberg-kastély egy nagy művész, világra szóló tehetség világszínvonalú kiállításának adott otthont.
Mint mondta, ez példaértékű, "hiszen a világszínvonal nem országhoz, városhoz, fővároshoz kötött,(...) s egy ilyen minőségű, színvonalú kiállítás (...) Mórra vonzza a figyelmet." Amire nagy szükségük van azoknak az embereknek, akik a városban élnek, hiszen ők valódi erőt meríthetnek belőle.
Szavai szerint Amerigo Tot életútja is példázza, Magyarországnak szinte nincs olyan szeglete, ahonnan ne indult volna el pályáján egy-egy kimagasló tehetség.
Az október 14-ig látható tárlaton látottak kiegészítésére érdemes felkeresni a művész szülőfalujában, Fehérvárcsurgón az Amerigo Tot Emlékmúzeumot, ahol művészi hagyatékának Magyarországra került darabjai láthatók.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok