2023. szeptember 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átadták az Aquincumi Múzeum új épületét

2007. szeptember 14.
Átadta a Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeumának új épületét pénteken Demszky Gábor főpolgármester, Hiller István oktatási és kulturális miniszter pedig megnyitotta a Róma Aquincumban című új állandó kiállítást.

MTI Fotó: Kollányi Péter
 
"A Róma Aquincumban című tárlat olyan kiállítás, amely európai színvonalon képes bemutatni és összekapcsolni mindazt, ami magyar és ami római, ami közös" - hangsúlyozta Hiller István az új, télen és nyáron is látogatható állandó kiállítás megnyitásán.
 
A miniszter szerint Aquincum jelentősége az egész Római Birodalmon belül, Európában és Európán túl óriási, a terület egyetemes kultúrtörténeti emlék. Mint mondta, ilyen méretű egybefüggő Római kori romterület ezenkívül legközelebb csak Ausztriában látható.
 
Az új kiállítóhely, a több mint 200 igényesen restaurált tárgy, a legmodernebb digitális kiállítástechnikai eszközök is azt a szemléletváltást tükrözik, amely a magyar múzeumok életében most megy végbe: a korábban zárt, műhelyeknek gondolt terek a nagyközönség számára igazi érdeklődést és vonzó látványosságot jelentő intézményekké válnak - mondta Hiller István.
 
 
Demszky Gábor főpolgármester beszédében úgy fogalmazott, hogy Aquincum az emberiség közös kultúrkincse, a múzeumi terület Európa számára rendkívül fontos kulturális hely, amely ismét bővül egy új kiállítóhellyel.
 
Mint mondta, az új kiállítótér átadását követően a fejlesztési program teljes befejezése 2008-ban várható, s eredményeként elkészülnek a kiszolgálóhelyiségek, valamint a lift, mely az emelet akadálymentes bejárását biztosítja.
 
Bodó Sándor, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója az ünnepségen kitért arra, hogy a romterületbe illesztett új épület megvásárlását és annak múzeumi célra történő átalakítását a Fővárosi Önkormányzat finanszírozta, az új állandó kiállítás létrehozását pedig a kulturális tárca támogatta.
 
 
A látogatót a romterület felől megközelíthető épület előcsarnokába lépve a római korból származó, az antik világképet bemutató térkép vezeti a kiállításhoz. Az állandó tárlaton bemutatják egyebek mellett a világhírű aquincumi orgona bronz alkatrészeit, megszólaltatható másolatát, valamint az Óbudai-szigeten egykor állt helytartói palota emlékeit.
 
Az egykori trafóház nagytermében kiemelése után 56 évvel újra egyben látható az aquincumi helytartói palota mozaikpadlója. Ezen kívül díszes szökőkút, valamint több díszedény, ékszer, falfestmény és szobor várja a látogatókat.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok