2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Áthatások - kortárs képzőművészeti kiállítás Budapesten

2007. május 9.
Áthatások címmel csaknem száz kortárs művész alkotásaiból nyílt kiállítás szerdán Budapesten, az Ericsson Galériában.
A tárlatot Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, valamint Fodor István, az Ericsson Magyarország elnöke és Éry Gábor, a cég vezérigazgatója nyitotta meg.

Hiller István a tudomány és a művészet kapcsolatáról szólva Leonardo da Vincit említette, aki egy mérnöki állást megpályázva azt írta: ízig-vérig műszaki ember és "mellesleg békeidőben olykor festegetni és szobrászkodni is szokott".

A miniszter szerint ez is azt mutatja, hogy a kreativitás egyetemes dolog, ami éppúgy jelen van egy szép rézkarcban, mint egy gondosan megtervezett mobiltelefonban.

Hiller István szólt továbbá a művészet és az üzlet összekapcsolásának fontosságáról, amelynek, mint mondta, a skandináv országokban is komoly hagyománya van.

A kiállítás is azt jelzi, hogy sikerrel jár a művészet és az üzleti élet összefogása - tette hozzá.

Vizi E. Szilveszter a tudomány és a művészet összekapcsolódását érzékeltetve úgy fogalmazott: míg a természettudós az igazat keresi, a művész a szépet, az igaz és a szép szeretete pedig tulajdonképpen a tudomány és a művészet szeretete.

Éry Gábor a művészet és tudomány egymást kiegészítő, megtermékenyítő egységét hangsúlyozta. Mint mondta, ezért vállalták a kultúra támogatását egy olyan munkahelyen, amely kiemelkedő szerepet játszik a hazai kutatásban és ahol nagyobb részt mérnöki végzettségű munkatársak dolgoznak.

A megnyitón részt vett Svédország budapesti nagykövete, Cecilia Björner is.

Az Áthatások című tárlaton a 15 éves Ericsson Galériában eddig bemutatkozott csaknem száz művész festményei, szobrai, kisplasztikái, fotói láthatók.

A kiállítást június 12-ig tekinthetik meg az érdeklődők az óbudai épületben.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok