2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Beemelték az első mocsárciprust a konzerváláshoz épített munkapavilonba

2007. december 19.
Beemelték szerdán az első bükkábrányi mocsárciprust a miskolci Herman Ottó Múzeum mögött épült munkapavilonba, amelyben a csaknem nyolcmillió éves ősfák végleges konzerválását végzik majd.
MTI Fotó: Vajda János
MTI Fotó: Vajda János

A miskolci múzeum udvarán őrzött négy famatuzsálem egyikét daruval emelték ki a szarkofágból, amely eddig az időjárási hatásoktól védte, és a munkapavilon tetején át helyezték be az épületbe. A hatalmas fatörzs költöztetésére a hideg idő ellenére sokan voltak kíváncsiak. A famatuzsálem átemelését most is ugyanazok a szakemberek végezték, akik augusztusban segédkeztek a bükkábrányi lignitbányában talált fák mentésében.

Veres László, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: mind a négy mocsárciprus-törzs a helyére kerül majd, egyelőre azt a fát emelték be, amelyet a Magyar Természettudományi Múzeumnak szánnak.

MTI Fotó: Vajda JánosHozzátette: az ősfák végleges konzerválását a munkapavilonban végzik majd, ugyanis itt nem érhetik a leleteket külső hatások és lehetőség van a tudományos vizsgálatokra, mintavételekre is. Itt helyezik majd el azokat a tartósításhoz szükséges tartályokat, amelyek várhatóan januárban érkeznek meg. Ezekben a különleges hengerekben cukoroldatban konzerválják majd a mintegy öt méter magas és több tonnás törzseket.

A munkapavilonban elhelyezett első famatuzsálemet, amely Viola napjának tiszteletére mostantól ezt a női nevet viseli, a két ünnep között a nagyközönség is megtekintheti - jegyezte meg Veres László.

Azt is elmondta, hogy a munkapavilon szinte teljes egészében adományokból épült.

A különleges eseményen Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára megköszönte a bányatulajdonos Mátrai Erőmű Zrt. segítségét, amelyet a mocsári ciprusok megmentéséhez nyújtott, és miniszteri elismerő oklevelet adott át Mata Tibornak, a bánya igazgatójának.

(MTI)

MTI Fotó: Vajda János
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok